Emir Dizdarević: Pratićemo svaki korak Hrvatske

Vedrana Kulaga
Emir Dizdarević: Pratićemo svaki korak Hrvatske

SARAJEVO - BiH je krenula dobrim putem u jaču borbu protiv namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice između dvije zemlje, odlaže otpad iz nuklearne elektrane, a naši timovi će budno pratiti i reagovati na svaki njihov korak.

Istakao je to za “Glas Srpske” zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH koji će predvoditi ekspertski tim BiH u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane “Krško” da bi bilo spriječeno  ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Dizdarević je potvrdio da su mjesta u ekspertskom timu data fizičarima, hemičarima, inženjerima i svima čije će znanje i iskustvo biti potrebno kada Hrvatska krene sa izradom zahvata terena za ono što je naumila. Za sada je Hrvatska, podsjetio je, uradila veoma površnu stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, u koju nije ni uključila BiH i uticaj na nju.

To će, kaže, morati da bude promijenjeno jer to nalažu međunarodne konvencije i propisi koji su na snazi.

- Moraće u narednim fazama da obrate pažnju na dosta stvari. Naš tim će pratiti i evropsku direktivu koja je tačno definisala šta mora biti ispunjeno da bi se napravio takav objekat i smjestila takva vrsta otpada - rekao je Dizdarević i dodao da, prema sadašnjim hrvatskim projekcijama, do 2023. godine treba da uspostavi i smjesti u skladište radioaktivni otpad niske i srednje aktivnosti.

Nije isključio mogućnost i da za neka pitanja angažuju i internacionalne stručnjake.

- Pratićemo svaki korak Hrvatske u vezi sa njihovom namjerom. Kako stvari stoje, Hrvatska kreće u posao i moramo reagovati. Formiranje ekspertskog i pravnog tima za problematiku Trgovske gore je stvaranje dobre podloge kako bismo se suprotstavili namjerama Hrvatske i da sa stručnog stanovišta kažemo šta sve treba da nam predoče. Bilo šta da se krene, mora se čvrsto dokazati. Ne smije biti ni trun prostora za grešku ili propust - rekao je Dizdarević i dodao da bi najviše volio da Hrvatska odustane od te ideje, ali i da je veliki posao pred BiH i svima koji će biti uključeni u taj posao.

Podsjetio je i da Hrvatska nije nikada zvanično poslala BiH odgovore na pitanja koja su slata u više navrata, a koja se odnose namjere da u narednom periodu ispuni zamisao i nuklearni otpad skladišti na samoj granici sa BiH.

Odluka o formiranju ekspertskog i pravnog tima, koju treba da potvrdi i Savjet ministara BiH, usvojena je u srijedu na sjednici Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori. Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada dobio je nedavno zeleno svjetlo za upotrebu bivšeg vojnog skladišta “Čerkezovac” na području Dvora, a koje je u blizini Novog Grada te samo oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode “Una” koji je formiran odlukom Vlade RS kao jedan odbrambeni mehanizam.

Protiv odlaganja otpada na toj lokaciji su i mještani sa hrvatske strane.

Revizija

Hrvatska i Slovenija nisu postigle dogovor o zajedničkom skladištenju otpada. Hrvatska je vlasnik polovine  elektrane “Krško” u Sloveniji i do 2023. godine mora da preuzme pola otpada. Hrvatski sabor je nedavno dao saglasnost za reviziju programa, a vojno skladište “Čerkezovac” na području Dvora ostaje preferentna lokacija za odlaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana