Ekspertski tim Trgovsku goru prati aktivnosti

Srna
Ekspertski tim Trgovsku goru prati aktivnosti

SARAJEVO - Ekspertski tim iz BiH za Trgovsku goru prati aktivnosti koje se u Hrvatskoj realizuju u vezi sa istraživačkim radovima radi izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, rekao je Srni predsjedavajući ovog tima Emir Dizdarević.

Dizdarević je naveo da je dio Ekspertskog tima uradio projektni zadatak za geološka, hidrološka i seizmološka istraživanja.

"Ekspertski tim pokušava da obezbijedi sredstva, imamo plan šta treba uraditi. Nastojimo da uključimo nadležne entitetske i institucije BiH da sa naše strane završimo potrebne geološke i hidrološke karte", rekao je on.

Dizdarević je dodao da se, osim toga, nastoji obezbijediti akreditovana kompanija koja bi odradila tražene bušotine.

"Želimo da uključimo naše eksperte u praćenje daljih aktivnosti i da, u momentu kada Hrvatska krene u javnu raspravu o studiji uticaja na životnu sredinu, mi imamo naše rezultate i eventualne argumentovane primjedbe", naveo je Dizdarević.

On je istakao da Ekspertski tim u ovom trenutku ne može da zaustavi dalje aktivnosti Hrvatske.

"Najgore bi bilo da dođemo u situaciju da mi nemamo naše rezultate i naš stav po ovom pitanju što se tiče tehničkog dijela", rekao je Dizdarević.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana