Egić: Ne zaboraviti herojstvo srpskog vojnika

Srna
Egić: Ne zaboraviti herojstvo srpskog vojnika

BANjALUKA - Herojstvo srpskog vojnika, posebno iskazano u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne smije biti zaboravljeno i mora biti podstrek i putokaz današnjim generacijama, poručio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u čestitki povodom 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske (VRS).

Egić je svim pripadnicima VRS i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka čestitao 12. maj i istakao da je taj datum najznačajniji u istoriji srpskog naroda u Republici Srpskoj, koja je sačuvana i odbranjena zahvaljujući borcima VRS.

-Stalno moramo isticati da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku život dalo 23.659 boraca. Na ovaj dan ih se sjećamo s posebnim pijetetom i odajemo im dužno poštovanje za nesebičnu žrtvu koju su podnijeli oni sami, ali i njihove porodice - poručio je Egić u čestitki.

Egić je naveo da je Vojska Republike Srpske, u kojoj je bilo angažovano oko 210.000 boraca, branila 2.500 kilometara fronta i time štitila svoje domove, porodice, pravo na život, na dostojanstvo i slobodu.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana