Džordžija: Odobrena raspodjela do 3.000 vojnika zbog protesta

Tanjug
Džordžija: Odobrena raspodjela do 3.000 vojnika zbog protesta

VAŠINGTON - Guverner američke države Džordžije Brajan Kemp odobrio je raspoređivanje do 3.000 pripadnika Nacionalne garde zbog protesta koji se organizuju zbog smrti Afroamerikanaca Džordža Flojda u Minesoti i Ahmunda Arberija u Džordžiji.

Kemp je proglasio vanredno stanje u petak uveče za okrug Fultin, koji obuhvata veći dio Atlante, a sinoć je proširio tu naredbu na cijelu tu saveznu državu, podseća Ju-Es njuz.

Kemp je rekao da je spreman da pošalje vojnike Nacionalne garde u sve gradove u kojima su za danas planirane demonstracije.

"Nadam se da to nećemo morati" (da uradimo), rekao je republikanski guverner za jednu televiziju, a prenosi AP.

On je ranije već odobrio da se do 1.500 pripadnika Garde rasporedi kako bi pomogli u primeni policijskog časa u Atlanti.

Policija u Atlanti sinoć je saopštila da je uhapsila više od 50 osoba pošto su demonstranti građali policajce kamenicama i slomili prozore na nekim objektima.

Policijski čas uvjeden je nakon što su protesti u petak uveče postali nasilni pošto su ljudi izazivali požare i razbijali prozore restorana i poslovnih objekata.

Afroamerikanac Džordž Flojd umro je u Minesoti nakon što ga je policajac pritiskao kolenom za vrat nekoliko minuta, a taj slučaj je izazvao proteste širom SAD.

Arberija su 23. februara u Džordžiji ubili naoružani otac i sin nakon što su ga zaustavili dok je trčao u kraju.

CNN: Napadi na novinare i hapšenja na protestima u SAD

Novinari koji ovih dana izveštavaju sa demonstracija i nereda širom SAD suočavaju se sa fizičkim napadima i hapšenjima, navodi CNN.

U petak je, kako ističe ova američka medijska kuća, prijavljeno najmanje šest različitih incidenata - sve je počelo nezakonitim hapšenjem ekipe CNN-a u Mineapolisu, a završilo se lišavanjem slobode dva fotoreportera u Las Vegasu.

Fotoreporter jedne pitsburške televizijske stanice izjavio je da su ga demonstranti napali tokom protesta u centru tog grada.

"Gazili su me i šutirali. Uguvan sam i okrvavljen, ali živ. Moj fotoaparat je uništen. Izvukla me je druga grupa demonstranata i spasila mi život", napisao je on u objavi na Tviteru.

U Luivilu, gradu u saveznoj državi Kentaki u kojem su demonstranti zahtijevali pokretanje pitanja odgovornosti zbog toga što je policija u martu ubila jednu Afroamerikanku, jedan policajac je ispalio biber sprej na ekipu lokalne televizijske stanice, što je zabeleženo i u prenosu uživo.

"Koga gađaju", pitao je reporterku voditelj iz studija.

"Nas", odgovorila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana