Džaferović: Zakon o zabrani negiranja genocida ključan

Tanjug
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović bio je danas jedan od govornika na panelu "Šta mir i sigurnost znače u 21 vijeku", gde je izjavio da zakon o zabrani negiranja genocida "suzbija najveće pretnje miru".

"Kada govorimo o miru i sigurnosti u 21. veku dve su ključne lekcije. Prva je potreba preventivnog djelovanja na zaštiti mira i međunarodnog prava. Govoreći o kontekstu BiH, u tom smislu smatram ohrabrujućim donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, uz podršku međunarodne zajednice, čime se suzbija ideologija koja počiva na revizionizmu i govoru mržnje, pa kao takva predstavlja najveću pretnju miru", rekao je Džaferović, a prenio portal Kliks.

Dodao je da su demokratija, vladavina prava, zaštita individualnih ljudskih prava i kolektivna odbrana, nepromenljivost granica, krivično gonjenje ratnih zločinaca, rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i uz pomoć institucija međunarodnog prava, uklanjanje rasne i etničke diskriminacije, jačanje uloge žena u društvu principi i procesi zahvaljujući kojima su evroatlantska društva postala sposobna da mirno riješavaju interne i međusobne društvene nesporazume i protivrečnosti.

On je rekao i da je "agresija na BiH" pokazala sve slabosti NATO saveza i Evropske unije i da se, "kako je primjetio Tadeuš Mazovjecki sveukupna stabilnost međunarodnog poretka i principa civilizacije našla na kocki zbog BiH", a međunarodna zajednica, predvođena UN, NATO savezom i EU nije odgovorila zadatku.

"Genocid u Srebrenici je strašna potvrda te činjenice i to će ostati večita crna mrlja u svjetskoj i evropskoj istoriji, a činjenica da je nedugo nakon genocida u Srebrenici, intervencijom NATO zaustavljen rat u BiH samo je dodatno potvrdila da se genocid mogao spriječiti", rekao je Džaferović.

Skup je organizovan u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a Džaferović se na panelu obratio video porukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana