Džaferović: Predstavnici Srpske neka dobro paze šta rade

Ž.D.
Džaferović: Predstavnici Srpske neka dobro paze šta rade

SARAJEVO – Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović saopštio je da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da predstavnici Srba u zajedničkim institucijama ne učestvuju u odlučivanju, "udar na ustavni poredak BiH".

- Mogu još jednom da pozovem srpske predstavnike da dobro paze šta rade, da dobro čuvaju Dejtonski sporazum i sve tačke od prve do posljednje, jer Dejton nije jelovnik on se mora primjenjivati u cjelosti ili nikako. Ako dođe do nikako, onda štetu sigurno neće trpjeti država BiH - rekao je Džaferović nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH, Džaferović kaže da je srpski član Predsjedništva BiH,Milorad Dodik glasao protiv i najavio pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

- Možemo vidjeti na djelu jednu opstrukciju, jer kako drugačije nego opstrukcijom nazvati odbijanje usvajanja odluka o ratifikaciji važnih sporazuma koji su prošli sve procedure - rekao je Džaferović. Dodao je da je to ozbiljna povreda Dejtonskog sporazuma i opstruisanje vlasti.

- Pozivam još jednom da to ne rade jer to će biti na štetu entiteta. BiH je postojala i prije Dejtona, pa će i poslije Dejtona, može nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu - rekao je Džaferović.

On tvrdi da nije moguće donositi zakon o Ustavnom sudu jer on ima utemeljenje u Ustavu BiH, da je jedina institucija koja može zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i da, kao takva, "Dodiku smeta zbog potencijalne odluke o otcjepljenju Srpske".

Kaže da prijedlog ovog zakona još nije vidio, ali ako je na tragu ranijih prijedloga, to je, kako kaže, apsolutno neprihvatljivo.

Istakao je da strane sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda ne navijaju ni za koga ovdje.

- Oni navijaju za poštivanje Ustava, Dejtona, oni su dejtonska ravnoteža. Nijedno rješenje neće proći kao rezultat pritiska i ucjena. Ne može proći ničiji diktat, pa ni Dodikov – istakao je Džaferović.

Tvrdi da, ako bi se donijela neka odluka o disoluciji, ne bi bilo institucije u BiH koja bi bila u mogućnost da zaštiti Dejtonski sporazum.

- Samo bi Ustavni sud BiH mogao zaštiti Dejtonski sporazum i Ustav. Zato se traži izbacivanje stranih sudija - rekao je Džaferović.

On smatra da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nikoga nije obmanuo kada je riječ o pismu predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, Linosa-Aleksandra Sicilijanosa iz novembra, u kojem se traži mišljenje Predsjedništva o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH.

 -Predsjednitšvo BiH u procesu izbora sudija učestvuje samo na nivou konsultacija, od nas se ne traži nikakva saglasnost.  Sva tri člana Predsjedništva su od predsjednika Ustavnog suda obavještena još u oktobru o pokretanju procedure za imenovanje jednog sudije, jer u aprilu ove godine jednom članu ističe mandat.

Nema potrebe da me Komšić obavijesti o pismu, jer sam ja član Predsjedništva BiH i dobio sam to pismo – kazao je Džaferović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana