Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

Agencije
Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

SARAJEVO - Nakon današnjeg stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, a istim zahtjevom obuhvaćne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Džaferović je zatražio od Ustavnog suda BiH da ukine "ove neustavne akte".

Takođe, zatražio je da "Ustavni sud donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta".

U zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su "osporeni zakoni u suprotnosti s državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava".

-Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignorišu propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima. Takođe, daje se prednost pravnim osobama registrirovanih na teritoriji Republike Srpske, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava - navodi se u saopštenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U saopštenju se dodaje da je "uklanjanje ovih propisa jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana