Džaferović: Dejtonski sporazum mora biti sproveden u cijelosti

Srna
Džaferović: Dejtonski sporazum mora biti sproveden u cijelosti

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da Dejtonski mirovni sporazum mora biti u cijelosti sproveden i istakao da je veoma značajno da su svi relevantni politički subjekti u BiH duboko svjesni činjenice da je temelje Dejtona moguće mijenjati samo u okviru širokog konsenzusa i uz saglasnost svih.

Džaferović je, obrativši se danas u video-formatu u okviru opšte debate 75. zasjedanja Generalne skupštine UN, naveo da je osnovni problem Dejtonskog mirovnog sporazuma u tome što neki njegovi dijelovi uopšte nisu primijenjeni, a neki samo djelimično.

"Dejtonski sporazum mora biti u cijelosti sproveden, moraju se poštovati sve odluke međunarodnih sudova i obezbijediti jednaka prava za sve građane u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ovo se posebno odnosi na prognana lica koja su se vratila u prijeratna mjesta prebivališta", napomenuo je Džaferović.

On je naglasio da opšta saglasnost o nezamjenjivom značaju mira u BiH daje nadu da će u budućnosti društvo biti sve više zaokupljeno razvojnim pitanjima, ulazeći u novu fazu svog istorijskog puta.

Govoreći o posljedicama pandemije virusa korona, Džaferović je u ime BiH zahvalio prijateljima koji su pritekli u pomoć, navodeći da se i BiH, iako ne raspolaže velikim resursima, trudila da odgovori na apele za pomoć.

On je naglasio da je pandemija pokazala i značaj multilateralnih institucija i organizacija, a kao pozitivan primjer istakao dogovor unutar EU o paketu ekonomskog oporavka.

"Paket pomoći Evropske unije BiH vrijedan ukupno 300 miliona evra za potrebe saniranja ekonomskih posljedica pandemije svakako je dodatno učvrstio našu privrženost evropskim integracijama, a ujedno je i samoj EU obezbijedio stabilnost u najbližem susjedstvu", istakao je Džaferović.

On je rekao da veliki problem predstavljaju ilegalne migracije, navodeći da je plan dodatno jačanje nadležnih institucija, zaštita granice i povećanje pomoći lokalnim zajednicama koje trpe najveći teret krize.

"Ali da bi ovaj problem bio u potpunosti riješen potrebna nam je mnogo veća podrška Evropske unije, kao i saradnja sa zemljama porijekla migranata", naveo je Džaferović.  
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana