Dvije trećine poslanika za Predstavnički dom ponovo u trci

Vedrana Kulaga Simić
Dvije trećine poslanika za Predstavnički dom ponovo u trci

SARAJEVO - Čak dvije trećine aktuelnih poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na predstojećim opštim izborima pokušaće da izbori novi mandat i ostane na toj adresi još četiri godine, pokazuju kandidatske liste partija iz Republike Srpske i FBiH.

Predstavnički dom broji 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno na izborima biraju sa teritorije Federacije, a trećina iz Srpske. SNSD je odlučio da svih svojih pet poslanika ponovo stavi na izborne liste. To su Snježana Novaković Bursać, Dragan Bogdanić, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović i Sanja Vulić, a na spisku je i Obren Petrović, koji u ovom mandatu djeluje u sastavu Srpskog kluba.

PDP je povukao isti potez. Branislav Borenović i Mira Pekić ponovo idu u trku za glasove, za razliku od Mirka Šarovića i Dragana Mektića iz SDS-a, sa kojima djeluju u istom poslaničkom klubu, te Nenada Nešića, kadra DNS-a, koji na izborima mjerka fotelju člana Predsjedništva BiH.  

SDA u Predstavničkom domu ima osam poslanika. Polovina ih je dobila zeleno svjetlo vrha stranke da na izborima pokušaju ponovo da obezbijede te iste pozicije. Tako da su na kandidatskoj listi Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra i Šemsudin Mehmedović.

Slična situacija je u hrvatskom bloku, koji predvodi HDZ-a BiH. Odlučili su da troje od aktuelnih pet poslanika pošalju u izbornu trku i ovaj put. Riječ je o Nikoli Lovrinoviću, Predragu Kožulu i Darijani Filipović, dok je Borjana Krišto kandidat HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

I SDP BiH računa mahom na iste igrače, te su na listi Saša Magazinović, Zukan Helez i Nermin Nikšić, a slično je i kod Demokratske fronte, kojom rukovodi Željko Komšić. Odlučeno je da mandat pokušaju osvojiti Dženan Đonlagić, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, koji su već četvrtu godinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Podršku birača ponovo traže i Predrag Kojović, Aida Baručija, Jasmin Emrić i Denis Zvizdić, koji je 2018. godine mandat u Parlamentu BiH osvojio kao kadar SDA, a na ovim izborima nastupa u ime stranke Narod i pravda.

Uz tih 25 poslanika, u Predstavnički dom bi i tri delegata iz aktuelnog saziva Doma naroda. To su Mladen Bosić (SDS), Marina Pendeš (HDZ BiH) i Zlatko Miletić, koji je djelovao u klubu hrvatskog naroda.

Osim njih, na kandidatskim listama su i druga poznata i nepoznata lica sa domaće političke scene. Mjestu u Parlamentu u Sarajevu nada se i bivši premijer Unsko-sanskog kantona i bivši gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača, koji je sada član Stranke za BiH, predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, ali i Dervo Sejdić, koji je na listi SDP-a BiH.

Poslaničku stolicu u Sarajevu mjerkaju, između ostalih, i potpredsjednik FBiH iz reda Srba Milan Dunović (DF), vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” i odbornik u Banjaluci Slobodan Stanarević (DEMOS), potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković (US) i šef Kluba SDS-a u republičkom parlamentu Miladin Stanić. Među kandidatima su i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić (SNSD) i direktor Republičke uprave za civilnu zaštitu Milan Novitović (US).

Povratku u poslaničke klupe nadaju se Senad Šepić, bivši kadar SDA, a sada u ime koalicije “Država”, te Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Ministri

U izbornoj trci za mjesta u Parlamentu BiH su i brojni političari koji su na pozicijama ministara i zamjenika na nivou BiH i u Srpskoj. Na listama su Zoran Tegeltija, Sifet Podžić, Mijo Krešić, Nedeljko Jović i Ankica Gudeljević iz Savjeta ministara, te premijer Srpske Radovan Višković i ministri Srebrenka Golić, Nedeljko Ćorić i Vjekoslav Petričević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana