Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.”: Pupovac i Milošević sprovode hrvatsku državnu politiku

Darko Momić
Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.”: Pupovac i Milošević sprovode hrvatsku državnu politiku

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević je pokazao mnogima koji se suprotstavljaju procesu pokatoličavanja i pohrvaćivanja da je to ipak opcija, tvrdi Dušan Bastašić, predsjednik Udruženje “Jadovno 1941.”.

Komentarišući odlazak potpredsjednika hrvatske vlade u Knin na obilježavanje godišnjice akcije “Oluja”, Bastašić, čije udruženje priprema obilježavanje Dana sjećanja na Svete novomučenike jadovničke, kaže da Milošević i Milorad Pupovac sprovode hrvatsku državnu politiku.

- Ta politika je potpuno jasna i to je jedna naša velika tragedija - kaže Bastašić za “Glas Srpske”.

Zbog nemogućnosti prelaska granice usljed epidemije virusa korona i odlaska na srpska stratišta, ove godine će Dan sjećanja biti obilježen u subotu, 22. avgusta, u velikom duhovnom centru Srpske pravoslavne crkve i manastiru Slanci kod Beograda. Udruženje na čijem čelu je Bastašić već 11 godina zaredom njeguje sjećanje i obilježava stradanje više od 38.000 Srba u kompleksu ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag u nekadašnjoj NDH.

On izražava uvjerenje da će duhovni centar i manastir Slanci, kako kaže, postati prvo svetilište na kojem će se okupljati svake godine oko 20. avgusta koji će proglasiti Danom sjećanja na žrtve genocida NDH nad srpskih narodom.

- Između 20. i 22. avgusta u Jasenovac je transportovano ono malo preživjelih logoraša sa Paga i Jadovna, pri čemu nijedan Srbin nije preživio logor na Pagu. Oni su bili prvi logoraši te najveće ustaške fabrike smrti, tako da je Jadovno preteča Jasenovca - kaže Bastašić.

GLAS: Zašto ste odlučili da duhovni centar i manastir Slanci postane to, kako kažete, prvo svetilište?

BASTAŠIĆ: To je veliki duhovni centar SPC u kojem se svake nedjelje organizuju tribine na kojima govore naši ugledni istoričari, umjetnici i ljudi iz javnog života.

GLAS: Kakav je program ovogodišnjeg obilježavanja?

BASTAŠIĆ: U 10 časova biće služen parastos žrtvama genocida nad srpskih narodom od strane NDH ili pokolja, a potom ćemo postaviti deseti časni krst. Devet smo postavili na bezdanima, jamama i mjestima stradanja, a deseti će biti u manastiru Slanci. Pošto nažalost, ni Srbija, ni Republika Srpska, još nemaju ni spomen sobu, a kamoli muzej ili memorijalni centar posvećen žrtvama pokolja, nadamo se da će iduće godine na tom mjestu biti jedan mermerni krst sa spomen-pločom oko koga ćemo se okupljati svake godine.

GLAS: Na sajtu Udruženja Jadovno 1941 najavljena je i Jadovnička bedsjeda?

BASTAŠIĆ: Tako je. Od ove godine prvi puta uvodimo Jadovničku besjedu. Sa našom velikom radošću prvi besjednik biće istoričar Miloš Ković kao jedan od rijetkih koji je otvoren, iskren i čiji stavovi nisu uslovljeni pripadnošću bilo kojoj političkoj ili interesnoj grupaciji. Na sajtu se mogu naći i sve informacije u vezi sa prevozom za sve one koji žele u subotu da budu u Slancima. Očekujemo mnogo više ljudi, nego ranijih godina, jer se mnogi plaše putovanja u Hrvatsku.

GLAS: Koliko će epidemiološka situacija uticati na organizaciju?

BASTAŠIĆ: Apsolutno ćemo ispoštovati sve propisane mjere. Kompletno dešavanje će biti na otvorenom prostoru, držaćemo distancu i vjerujem da uz blagodat Svetoga duha niko neće biti ugrožen.

Vrtlog mržnje

GLAS: U kakvom stanju je devet krstova koje ste do sada postavili po stratištima u Hrvatskoj?

BASTAŠIĆ: To nas često pitaju. Vjerovatno zbog toga što se radi o krstu ili križu kako ga zovu u Hrvatskoj i koji je hristonosno znamenje, nijedan do sada nije oskrnavljen. To nas raduje i budi nadu da će taj vrtlog mržnje između dva naroda početi da se smiruje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana