Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Srna
Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

SARAJEVO - Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, testirano je 45 uzoraka, a broj ukupno testiranih je 526.

“U Kantonu imamo 39 lica pozitivnih na virus korona. Hospitalizovano je sedam, od kojih su dva lica na terapiji kiseonikom, dva u fazi oporavka, dok na respiratorima nemamo nikoga”, naveo je Nenadić.

On je dodao je da se očekuju rezultati za još 75 testova iz Doma zdravlja, a da je u izolaciji 1.540 lica.

Nenadić je rekao da je za 2.066 lica ova mjera istekla, a da je u karantinu u Studentskom domu na Bjelavama smješteno 18 lica.

On je napomenuo da su 54 lica u posljednja 24 časa prekršila mjere samoizolacije, a 31 prekršilo je mjeru policijskog časa.

Kantonalna Vlada je, osim niza izvještaja zdravstvenih ustanova, razmatrala i odluke u vezi sa podrškom privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi kriznih štabova.

“U Kantonu Sarajevo do juče popodne na biro je prijavljeno novih 125 lica”, istakao je Nenadić.

On je istakao da će Kantonalna vlada, nakon odluke da svim radnicima sa zagarantovanim dohotkom od 406 KM uplati doprinose. za vrijeme vanrednih okolnosti adekvatno odgovoriti.

“Radimo na proširenju fonda, uspostavljalju odgovarajućih mehanizama koji će omogućiti da sredstva budu operativna u narednim danima. Riječ je o fondu koji je uspostavljen prije 15 dana, kada je odlučeno da se izdvoji pet miliona KM”, naveo je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana