Drugostepena presuda za šverc oružja u EU 28. januara

Srna
Drugostepena presuda za šverc oružja u EU 28. januara

SARAJEVO - Izricanje presude pred Apelacionim vijećem Suda BiH Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, optuženima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz BiH u zemlje EU, zakazano je za 28. januar.

Predstavnici Tužilaštvo BiH u završnoj riječi zatražili su da se optuženi proglase krivim i kazne po zakonu, a odbrana da budu oslobođeni, prenosi Birn.

Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović optuženi su da su tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa sa ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Prvostepenom presudom iz augusta prošle godine, Sud je odbio optužnicu Tužilaštva BiH, uz obrazloženje da sadrži “manjkavosti”.Na ovu presudu je Tužilaštvo uložilo žalbu, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, sa kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio sa Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Potom su se Mehmedika i Špago odvezli pred Berkovićevu kuću na području Kladnja i preuzeli više ručnih bombi, ručni raketni bacač, municiju i lovačko naoružanje i opremu.

Oružje i vojnu opremu su smjestili u vozilo kojim je upravljao Mehmedika i zaputili se prema Sarajevu, ali ih je policija zaustavila u Olovu i pronašla oružje, municiju i opremu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana