Kako su na izborima prošli bivši sportisti i glumci

Veljko Zeljković
Foto: Srpskainfo.com

BANjALUKA - Na izbornim listama stranaka za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament BiH našao se i jedan broj bivših sportista, ali i glumaca, od kojih je samo jedan prošao, odnosno dobio dovoljan broj glasova da u naredne četiri godine obavlja dužnost poslanika u jednom od ova dva najviša zakonodavna tijela u BiH.

Jedini koji je dobio dovoljan broj glasova je Mladen Ilić, aktuelni predsjednik Skupštine grada Banjaluka, koji je prije par godina odlučio da okači fudbalske kopačke, napusti profesionalnu karijeru golmana koju je gradio u FK Krupa, Borcu iz Banjaluke i Kozari iz Gradiške i baci se u visoku politiku. Ilić, koji se nalazio na listi SNSD-a za NSRS u izbornoj jedinici tri, dobio je više od 13.000 glasova, odnosno 27 odsto (tri puta više nego na lokalnim izborima 2020. godine), našavši se tako odmah iza doktora Vlade Đajića, a ispred aktuelnog ministra poljoprivrede Borisa Pašalića. Mlađani Ilić, koji ima tek 26 godina, inače je sin poznatog biznismena i nekadašnjeg banjalučkog odbornika Draška Ilića.   

Na listi SNSD-a u izbornoj jedinici četiri našlo se ime još jednog bivšeg fudbalera, koji je uspješno branio boje FK Modriča, Nirnberga (Bundesliga), OFK Beograda... Riječ je o Petru Jeliću, sinu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, pokojnog Milana Jelića.

U njegovoj izbornoj jedinici stanje se mijenja iz dana u dan, pa prema jučerašnjim nepotpunim rezultatima, iako SNSD osvaja dva mandata, Jelić nije među “srećnim dobitnicima”, te bi u skupštinske klupe trebalo da zasjednu Igor Žunić i Denis Pijetlović.

Bivši fudbaler Nemanja Knežević, koji je u mlađim danima igrao za FK Slavija, Sutjesku i Radnik, našao se na listi koalicije Narodna partija Srpske - Darko Banjac - PUS - Prva SDS.

Podsjećanja radi, riječ je o sinu Srđana Kneževića, legendarnog komandanta elitne jedinice Vojske Republike Srpske “Bijeli vukovi”, koji je prije 24 godine ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima. On je osvojio tek 99 glasova, od čega 56 u rodnim Palama. 

Ni glumac Srđa Bjelogrlić, sa liste PDP-a za Parlament BiH u izbornoj jedinici tri, nije uspio dobiti dovoljan broj glasova. Bjelogrlić, koji je ostvario značajne glumačke role u filmovima “Montevideo, Bog te video” i “Taksi bluz”, pristupio je PDP-u u julu ove godine. Zbog generalno lošeg rezultata ove stranke - osmo mjesto sa 5,6 odsto osvojenih glasova, Bjelogrliću nije pomoglo ni to što je u rodnom Gacku dobio najveću podršku na PDP-ovoj listi - 71,9 odsto. On je na nivou cijele ove izborne jedinice dobio 618 glasova, odnosno oko 11 odsto. Radi se, inače, o sinu pokojnog narodnog poslanika i književnika Radovana Bjelogrlića, jednog od osnivača SNSD-a u Gacku.

Kratki rukavi

U izbornoj trci ništa bolje nije prošao ni bivši rukometaš iz Kozarske Dubice Jovo Biga, koji se našao na listi SDS-a za NSRS u izbornoj jedinici jedan. SDS je dobio samo 5.650 glasova, manje od deset odsto od ukupnog broja prebrojanih glasova, što znači da je i Biga ostao “kratkih rukava” i bez skok šuta, iako je na “lokalu”, u Kozarskoj Dubici, dobio 425 glasova, prevedeno u procente 45 odsto.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana