Drina piše tužbe protiv stranih sudija

Vedrana Kulaga Simić, Aleksandar Stojanović
Drina piše tužbe protiv stranih sudija

BANjALUKA - Srpska nastavlja sa realizacijom dogovorenih projekata sa Srbijom, među kojima je i izgradnja tri hidroelektrane na Drini, uprkos protivljenju bošnjačkih političara i apelaciji koju su poslali Ustavnom sudu BiH, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srpski predstavnici danima upozoravaju da bošnjački političari nastavljaju sa praksom koja podrazumijeva korišćenje Ustavnog suda BiH za postizanje političkih ciljeva do kojih ne mogu da dođu u parlamentarnoj raspravi i sučeljavanjem političkih argumenata. Ustavni sud BiH je, kako ističu, u ranijim godinama uvažao apelacije i na osnovu njih donosio nelegalne presude na štetu RS koja godinama traži da u toj pravosudnoj instituciji strane sudije zamijene domaći stručnjaci.

Zahtjev kojim osporavaju ugovor o koncesiji za izgradnju hidroelektrana “Foča”, “Paunci” i “Buk Bijela” na Drini, nakon što su Srpska i Srbija potpisale memorandum o zajedničkoj izgradnji tih objekata, potpisala su 24 poslanika u Parlamentu BiH koji dolaze iz stranaka čije je sjedište u Sarajevu, a iz Srpske su već upozorili da Ustavni sud BiH nije nadležan za ta pitanja.

Govoreći o protivljenju bošnjačkih političara realizaciji dva projekta - izgradnja sistema hidrocentrala i aerodroma u Trebinju, Dodik je rekao za Srnu da je činjenica da se političko Sarajevo protivi jer te projekte Srpska realizuje sa Srbijom.

Naveo je da će Srpska nastaviti sa realizacijom navedenih projekata, te da su pribavljena sva neophodna dokumenta, među kojima i Konkurencijskog vijeća BiH, bez obzira na apelaciju koja je upućena Ustavnom sudu BiH, a koji je, što je svima poznato, usmjeren protiv Srba.

- Protiv sudija Ustavnog suda BiH podnijećemo tužbe u zemljama iz kojih dolaze, jer je nezapamćeno u istoriji kako se sudije ponašaju prema jednom od konstitutivnih naroda i prema Ustavu BiH - rekao je Dodik i ponovio da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi nekoliko funkcionera iz Srpske bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

Član Ustavno-pravne komisije u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović za “Glas Srpske” naglašava da je najvažnije da domaće sudije zauzmu mjesta koja sada pripadaju stranim sudijama, ali nema još političke volje kod Bošnjaka ni međunarodne zajednice.

- Nisam siguran kada će to biti riješeno. Ova posljednja priča o apelaciji nema osnova i nije argumentovana, ali potrebno je sačekati odluku Ustavnog suda. Kada je riječ o tužbama protiv sudija, to je pitanje međunarodnog prava i odnosa. Nemamo ovakvog iskustva da je u bilo kojem smislu do sada vođen sudski spor prema onima koji su bili međunarodni predstavnici u institucijama BiH - rekao je Prodanović. 

Poslanik PDP-a i član Odbora za ustavna pitanja u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo kaže za “Glas” da je pitanje Ustavnog suda BiH potrebno rješavati na način da se njegova uloga zakonski reguliše, a samim tim da se propiše i način izbora sudija u Ustavnom sudu.

- Problem je što se Ustavni sud u posljednje vrijeme ponaša kao zakonodavac, a tome doprinos svakako daju i strane sudije. Ipak, oni su izabrani po važećim procedurama i nisam siguran da li bi tužbe protiv njih bile djelotvorne. Zbog svega toga je važno da se radi na zakonodavnom planu kako bi se tačno definisala uloga Ustavnog suda i izbor samih sudija - ističe Bundalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana