Dragutin Škrebić, vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS: Trgovci da se ne upuštaju u neosnovano povećanje cijena

Milijana Latinović
Dragutin Škrebić, vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS: Trgovci da se ne upuštaju u neosnovano povećanje cijena

Tržišna inspekcija na lokalnom i republičkom nivou pojačala je kontrole s obzirom na nagla poskupljenja proteklih dana, posebno sredstava za održavanje higijene i zaštitnih maski, a trgovcima skrećemo pažnju da se ne upuštaju u neosnovano povećanje cijena.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić, podsjetivši da je juče stupila na snagu uredba Vlade RS kojom su propisane mjere neposredne kontrole cijena za određene proizvode.

- I kazne su pooštrene te za pravno lice iznose od 10.000 do 20.000 KM - istakao je Škrebić.

GLAS: Republički inspektori od ponedjeljka s ciljem suzbijanja virusa korona vrše nadzor putnika na graničnim prelazima. Imate li dovoljno kapaciteta da obuhvatite sve granične prelaze?

ŠKREBIĆ: Imajući u vidu da je broj zdravstvenih inspektora ograničen, izvršili smo reorganizaciju kadrovskih kapaciteta u smislu da smo za potrebe nadzora na graničnim prelazima angažovali i inspektore iz drugih sektora koji u ovom trenutku nisu opterećeni redovnim aktivnostima, jer su određene privredne djelatnosti obustavljene. Novonastala situacija zahtijeva od svih institucija da prilagode svoj rad u skladu sa prioritetima, što smo i mi učinili.

GLAS: Prevoznici se žale da je robni transport usporen te se postavlja pitanje da li će i vozači u međunarodnom transportu morati 14 dana u samoizolaciju?

ŠKREBIĆ: S ciljem nesmetanog odvijanja robnog prometa, a radi dosljednog sprovođenja preventivnih mjera na suzbijanju virusa korona, vozačima koji ulaze u BiH izdaje se rješenje o izolaciji u trajanju boravka u BiH, što podrazumijeva period od ulaska u zemlju do odlaska na sljedeći prevoz. Kada je riječ o kontroli robe koja podliježe obaveznom pregledu prilikom uvoza i izvoza, želim naglasiti da je to redovan posao inspektora i da se odvija bez ikakvih poteškoća.

GLAS: Kakvo je stanje na graničnim prelazima, da li su građani upoznati sa mjerama koje inspektori preduzimaju?

ŠKREBIĆ: Nadležni inspektor putniku izdaje rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, uz obavezu da se odmah, a najkasnije u roku od 12 časova, javi telefonom nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u mjestu prebivališta. U prosjeku u protekla dva dana preko graničnih prelaza u RS je ušlo oko 4.000 građana. Znatan dio putnika ima prebivalište u FBiH te će podaci o njima biti dostavljeni Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi praćenja kretanja i stanja putnika.

GLAS: Među radnicima postoji bojazan da će zbog obustave rada brojnih poslovnih subjekata ostati bez posla. Šta će inspekcija preduzeti kada je riječ o ovom pitanju?

ŠKREBIĆ: Inspekcija rada do sada nije imala takvih prijava radnika, ali očekujemo da će ih biti. Svjesni smo da će ova situacija za sobom ostaviti niz posljedica na privredu i ekonomiju sa kojima ćemo se morati boriti. Zakonom je propisana procedura kada poslodavci iz ekonomskih razloga otkazuje radniku ugovor o radu i inspekcija će u ovakvim slučajevima provjeriti da li je bilo prekršaja. Međutim, želimo apelovati na poslodavce da u razgovoru sa radnicima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plata, a da posljednja mjera bude otkaz ugovora.

Aerodrom

GLAS: Da li je kontrolom obuhvaćen i nadzor putnika na banjalučkom aerodromu?

ŠKREBIĆ: Početkom marta republički zdravstveni inspektori su organizovali nadzor nad putnicima koji slijeću na aerodrom Mahovljani. U posljednjih nekoliko dana značajno je smanjen broj putnika, ali inspektori će biti prisutni na terenu sve dok bude letova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana