Petorica bivših policijskih rukovodilaca oslobođeni optužbe za genocid u Srebrenici

G.S.
Petorica bivših policijskih rukovodilaca oslobođeni optužbe za genocid u Srebrenici

SARAJEVO -U nedostatku dokaza Sud BiH oslobodio je Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne.

„Tužilaštvo nije dokazalo prisutstvo namjere optuženih za istrebljenje", kazala je predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho, dodajući da prisutstvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu. Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a.

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu. Troškovi postupka, koji je trajao više od šest godina, padaju na teret budžeta. U ovom predmetu 2014. podignute su dvije optužnice, a postupci su spojeni i suđenje je počelo u aprilu 2015. Tužilaštvo je tokom suđenja saslušalo 97 svjedoka i četiri vještaka, a Odbrane 23 svjedoka. Na danas izrečenu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana