Dragana Damjanović, potpredsjednica Skupštine Livanjskog kantona: Životi su iznad svakog političkog interesa

Milijana Latinović
Dragana Damjanović, potpredsjednica Skupštine Livanjskog kantona: Životi su iznad svakog političkog interesa

Nikada nećemo dozvoliti da Srbi povratnici u Livanjski kanton budu ugroženi i da trpe, jer sudbina i životi našeg naroda su iznad svakog političkog interesa.

Istakla je to za “Glas Srpske” potpredsjednica Skupštine tog kantona Dragana Damjanović, komentarišući odluku srpskih predstavnika da do daljeg ne učestvuju u radu kantonalnih institucija sve dok otpad iz Drvara i Bosanskog Grahova ne bude odvezen.

- Nadali smo se da će najviše zakonodavno tijelo kantona imati sluha i razumjeti potrebe naroda. Ne žive ovdje samo Srbi, ali, nažalost, nismo dobili potrebnu većinu da budu usvojeni zaključci među kojima je prvi i osnovni bio da se otpad odmah ukloni - naglasila je Damjanovićeva.

GLAS: U kakvoj atmosferi je protekla sjednica Skupštine  kantona na kojoj se raspravljalo o otpadu iz Italije?

DAMJANOVIĆ: Rasprava o toj tački trajala je duže od dva časa. Trudili smo se da iznesemo sve činjenice i informacije kojima raspolažemo. Bilo je svega deset glasova podrške našim zaključcima, što nije bilo dovoljno. Skupština odavno ne funkcioniše kako treba, Vlada pogotovo. Na dnevnom redu sjednice održane u ponedjeljak bio je i rebalans budžeta, u kojem se nijedna stavka ne odnosi na pomoć zbog posljedica epidemije, zbog čega ga nismo podržali.

GLAS: Može li odluka o neučestvovanju u radu kantonalnih institucija dodatno ugroziti položaj Srba povratnika?

DAMJANOVIĆ: Odluka jeste takva, ali odazvaćemo se svemu što se bude zahtijevalo od nas, a u interesu je našeg naroda.

GLAS: Ministarka ekologije i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da je firmi “Krom reciklaža” ostavljen rok od mjesec dana da spali otpad. Kako to komentarišete?

DAMJANOVIĆ: Prolongiranje rokova u nama budi još veću sumnju da se ovaj problem neće tako lako riješiti. Prije mjesec dana ministarka Đapo rekla je da im je rok sedam dana, pa deset, potom mjesec, evo već smo ušli u drugi mjesec i čini mi se da je ovo samo kupovina vremena. Vidjeli smo u medijima rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove u kojem oni nude neka tri rješenja ovog problema, između ostalog i skladištenje otpada na parceli Pasijak u Drvaru. Svim mogućim sredstvima borićemo se da otpad bude odvezen iz naših opština i iz BiH. Ako nam ne mogu pomoći kako treba, neka nas bar ne zatrpavaju otpadom.

GLAS: Kakav je položaj Srba povratnika u Livanjskom kantonu?

DAMJANOVIĆ: Veoma težak. Ponekad se dogodi da se ispuni neki naš zahtjev. Srbi su većina u Drvaru i Bosanskom Grahovu, ali smo manjina u kantonu, preglasani smo u svim institucijama. Bez obzira na to, ne odustajemo od borbe za svoj narod.

GLAS: Koji su najveći problemi sa kojima se suočavate?

DAMJANOVIĆ: U Vladi kantona imamo tri srpska ministra i nekoliko savjetnika, a nijedno radno mjesto u stručnim službama Vlade i ministarstvima ne pripada Srbima. Ista je situacija u drugim institucijama i iz toga se najbolje vidi kako nam je. Stanovništvo preživljava od poljoprivrede i stočarstva.

Srpska i Srbija jedina nada

GLAS: Koliko je značajna podrška Srpske i Srbije povratnicima u Livanjski kanton?

DAMJANOVIĆ: Bez podrške Srpske i Srbije vjerovatno ne bismo mogli opstati na ovom prostoru. Sve naše molbe sa kojima smo se preko predstavnika Srpske, u prvom redu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, obratili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ispunjene su. U Drvaru je otvoren “Jumko” sa 100 radnih mjesta, borimo se za još 100 i nadamo se da će razvoj ovog kraja krenuti uzlaznom putanjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana