Dragan Petrović: Iluzorno je nadati se promjeni američke spoljne politike

Veljko Zeljković
Dragan Petrović: Iluzorno je nadati se promjeni američke spoljne politike

Za srpski narod na zapadnom Balkanu je svejedno ko će pobediti na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, jer se spoljna američka politika nikada nije preko noći menjala prema ovim prostorima, kaže u intervjuu za "Glas Srpske" naučni savjetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Dragan Petrović.

- To su iluzije. Srbi se ne mogu nadati da SAD tek tako promene svoju spoljnu politiku. Sistemom upravlja "duboka država". Kada se i pojavi neko ko ima fundamentalno drugačije stavove od političke i vojne elite, on ima ograničene mogućnosti da ih sprovede. Nemoguća misija, jer ta "duboka država" želi apsolutnu vladavinu svetom, gde su im Rusija i Kina glavni protivnici. A kada neko ima dobre odnose sa tim zemljama, on je po nekom automatizmu i nepisanom pravilu na crnoj američkoj listi. Mi se moramo nositi sa takvom sudbinom. Možemo malo taktizirati, ali ne i nešto suštinski promeniti. Srbi su i kod sultana s vremena na vreme imali nekoga kome je on bio više naklonjen, ali znamo kako je većina Srba prolazila pod turskom vlašću - kaže Petrović.

GLAS: Pojedini mediji su objavili da 750.000 američkih Srba može donijeti prevagu na ovim izborima. Ako uzmemo u obzir elektorski sistem u SAD, da li ta tvrdnja stoji?

PETROVIĆ: Mislim da mogu doneti prevagu. Svaki glas je sada važan. Donald Tramp je u dosta teškoj situaciji i on mora u graničnim državama, a kojih ima osam, imati većinu bar i pet ili šest ako želi pobediti. Da zaključim, Srbi se nemaju čemu nadati. Ko god da pobedi imaće isti odnos prema nama. Samo će taktika biti drugačija.

GLAS: Da li se ovi izbori mogu, u jednu ruku, smatrati istorijskim, s obzirom na velike razlike u stavovima predsjedničkih kandidata?

PETROVIĆ: Uslovno rečeno - da. A to uslovno znači da do velikih promena u SAD neće doći. Postoje samo dve političke opcije, a i one imaju konsenzus u vezi sa spoljnopolitičkim prioritetima, tako da je većina tih američkih izbora u stvari karneval. Slično je i u Velikoj Britaniji.

GLAS: Koje su suštinske razlike između Donalda Trampa i Džoa Bajdena?

PETROVIĆ: Riječ je o dve koncepcije. Jednoj od njih rodonačelnik je, u teoretskom smislu gledano, Hatington. Ta koncepcija govori o sukobu civilizacija. Predstavnici te ideje su republikanci. Tramp predstavlja belce koji su ugroženi, između ostalog, i globalističkom politikom. Hatington je prognozirao da ako se nastavi sa ovom stopom da će belci do 2050. postati manjina u SAD u odnosu na "obojene" i Hispanoamerikance. Toj koncepciji se žuri, jer se dramatično menja demografska slika u SAD. Drugu koncepciju predstavlja Demokratska stranka i čuveni Bežinski. Oni su opsednuti planetarnom moći i borbom protiv Rusije i Kine. Oslanjaju se na mešanje rasa, na migracije i krupan kapital. Tako da se ovo može smatrati okršajem demokrate i globaliste Džoa Bajdena i Donalda Trampa, koji pokušava biti zaštitnik bele rase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana