Dragan Čović: Nećemo pasti na podvale iz Sarajeva

Željka Domazet
Dragan Čović: Nećemo pasti na podvale iz Sarajeva

Mostar - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je juče da je orkestrirana hajka na njega zbog prisustva obilježavanju Dana Republike Srpske bila u funkciji skretanja pažnje sa formiranja Savjeta ministara, ali i suđenja za ratne zločine jer je i ranijih godina mnogo puta bio u Banjaluci na istom događaju.

- Nećemo pasti na takve podvale. Ja sam više puta otišao u Banjaluku povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, a ne znam zašto su se sad mediji toliko bavili time. To puno govori o aktuelnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda - rekao je Čović.

On je rekao da se pita da li bi mediji bilo šta pratili da on nije došao u Banjaluku.

- Taj ambijent iz političkog Sarajeva je ovaj put urodio plodom jer je medijski izmanipulisana javnost. Niko nam neće određivati hoćemo li se mi pojaviti na nekoj svečanoj akademiji širom BiH. Želimo stvarati vrlo jasan ambijent povjerenja između tri naroda, a ne stalno se držati u vremenu rata, iako je prošlo 24-25 godina od tih užasnih dešavanja u BiH - rekao je Čović.

On je rekao da se mnogo toga bespotrebno provlači zbog njegovog dolaska u Banjaluku.

- Što se tiče HDZ-a BiH, a i HNS-a, nastavićemo da tražimo svoje elemente ravnopravnosti u BiH sa prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda - rekao je Čović.

Čović je istakao da je sve shvatio kao poruku s ciljem da budu zasjenjeni drugi događaji i bačena pažnja na ovaj događaj, koji nije, smatra on, zaslužio toliku medijsku pažnju.

- Ne znam ni ko je dobijao ordenje, ni ovo sada ni prethodno. Kada je biskup Komarica ranije dobio orden, to niko nije komentarisao. Jeziku mržnje nema mjesta. Ako neko ima drugačiji stav, stvari mogu da se riješe bez jezika mržnje, koji će jačati nepovjerenje, a ne povjerenje - rekao je Čović.

Nastavljeni napadi

Napadi na Dragana Čovića i hrvatsku delegaciju koja je prisustvovala obilježavanju Dana Republike i juče su bili žestoki. Oglasili su se političari i analitičari iz Zagreba i Sarajeva, osuđujući postupak političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Istovremeno, nastavljena su i osporavanja izjave ministra pravde BiH Josipa Grubeše (HDZ BiH), koji je za “Glas Srpske” u subotu rekao da Dan Republike nije neustavan praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana