dr Nevena Todorović, direktor banjalučkog Doma zdravlja: Poštujmo donesene mjere, spasimo živote naših sugrađana

G.S.
dr Nevena Todorović, direktor banjalučkog Doma zdravlja: Poštujmo donesene mjere, spasimo živote naših sugrađana

„Mi smo od tog četvrtog marta, kada je u Banjaluci utvrđen prvi slučaj lica sa korona virusom, uradili sve što smo mogli. Sve mjere koje su preduzete, bile su pravovreme i značajne.

Odluke Vlade Republike Srpske da se zatvore škole, visokoškolske ustanove i mjere lokalne zajednice, koje su se vjerujem nekima u početku činile kao prestroge, umnogome su doprnijele da ne dođe do masovnog širenja virusa korona.”  Rekla je ovo gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, dr Nevena Todorović, direktor banjalučkog Doma zdravlja.

Ona je istakla da nas „pik epidemije” tek očekuje, te da se ta procjena zasniva na podacima iz zemalja okruženja i Evrope. „Obzirom da se vrhunac epidemije tek očekuje, veoma je važno da se naši sugrađani striktno pridržavaju svih mjera , da budemo svi oprezni, i da poštujemo sve ovo što je naloženo. Ja moram ovom prilikom da pohvalim sve naše građane, većina naših sugrađana se zaista pridržava svih mjera. Posebno starija lica, i posebno lica starija od 65 godina, koja imaju strogu naredbu da ostanu u svojim kućama i izlaze samo onda kada je to dozvoljeno.”

Todorovićeva je istakla da banjalučki Dom zdravlja ima dovoljno kapaciteta, a zdravstveni radnici imaju dovoljno snage i znanja da se izbore sa epidemijom korona virusa, te da su svi organizacioni kapaciteti spremni, kako na gradskom tako i na prigradskom i seoskom području. „Ono što je veoma značajno je to da pacijenti razumiju stanje u kojem se nalazimo, da bez veće potrebe ne dolaze u ambulante porodične medicine. To nam je baš značajno, da se zdravstveni radnici mogu posvetiti i pripremama i daljnjem poslu, u slučaju pojave većeg broja oboljelih od korona virusa, a svakako očekujemo da će u narednom periodu on biti nešto veći. Baš zato je bitno da on ne bude veliki u kratkom vremenskom periodu, jer bi na taj način opteretili i zdravstvene radnike i zdravstveni sistem.”  kazala je Todorovićeva.

Ona je podsjetila da se od ove sedmice rade samo laboratorijske analize koje su neophodne za dijagnostiku akutnog oboljenja kod pacijenata, bilo da je vezano za korona virus ili neko drugo akutno oboljenje kod pacijenata. 

Dr Nevena Todorović je, gostujući u Banjalučkoj hronici, još jednom naglasila da se naši sugrađani koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije, poput kašlja, visoke temperatrure i stezanja u grudima, najprije moraju javiti svom porodičnom doktoru, koji će procijeniti dalje potrebu za pregledom, koji će se obaviti u ambulanti za akutno-respiratorne infekcije koja se nalazi u objektu poliklinike, na desnom ulazu, i radi do 19 časova, a nakon tog termina, pacijenti se pregledaju u Službi Hitne medicinske pomoći, u posebnom prostoru namijenjenom pacijentima sa akutno-respiratornim infekcijama. „Svi pacijenti koji dođu sa takvim tegobama, moraju nas informisati da li su bili u kontaktu sa licima koja su pozitivna na korona virus. Prema tim podacima, doktori dalje vrše trijažu, kako će se to lice zbrinjavati” rekla je dr Nevena Todorović.

„Trebalo je dan dva da se sistem uhoda, i kada je pitanju dostava lijekova licima starijim od 65 godina, ali sada sve ide kako je planirano” kazala je  dr Todorović.

Ona je istakla da će, iako je osoblje Doma zdravlja, na prvoj liniji kontakta, i podvrgnuto velikim naporima, ipak izdržati sve postavljene zadatke i spremno odgovoriti svim izazovima. „Idu nam u prilog i sve ove mjere koje smo preduzeli na vrijeme, to što nemamo veliki broj oboljelih lica, ne smijemo se opuštati, moramo ići dalje, moramo poštovati savjete stručnjaka, moramo poštovati mjere samoizloacije, mjere karantina kako bismo kroz sve ovo prošli sa što manje posljedica” zaključila je dr Nevena Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana