Dosad neviđena polarizacija poslanika u republičkom parlamentu: Skupština Bileće izazvala konfuziju u Banjaluci

Darko Momić
Dosad neviđena polarizacija poslanika u republičkom parlamentu: Skupština Bileće izazvala konfuziju u Banjaluci

BANjALUKA - Odluka o raspuštanju Skupštine opštine Bileća, koju je predložio SNSD, nije praktično ni došla pred narodne poslanike, a već je izazvala pravu konfuziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Opozicione stranke SDS, PDP i DNS na početku 19. redovne sjednice NSRS predložile su da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda i za to nisu dobile podršku, ali glasanje o tom prijedlogu pokazalo je da o ovom pitanju nema jedinstva u vladajućim redovima i da je odluka o raspuštanju SO Bileća, koje je predložio Klub poslanika SNSD-a, na klimavim nogama. Od prisutnih 70 poslanika, prijedlog da ta odluka bude povučena sa dnevnog reda podržalo je 26 poslanika, protiv je bio 31, a uzdržanih osam, dok pet poslanika nije uopšte glasalo. To, u suštini, znači da nije bilo većine od 42 glasa za skidanje te tačke sa dnevnog reda, ali i da po svim prilikama neće biti većine ni da odluka o raspuštanju SO Bileća bude usvojena kada dođe na red za glasanje.

Pored SDS-a, PDP-a i DNS-a sa izuzetkom DNS-ovog Aleksandra Glavaša koji je, kako kaže, greškom glasao protiv, skidanje ove odluke sa dnevnog reda podržali su i poslanici opozicionog SPS-a Gorana Selaka, ali i vladajućih NDP-a i DEMOS-a, dok su uzdržani bili poslanici takođe vladajućih SP-a i Ujedinjene Srpske. Prava pometnja o ovom pitanju vladala je u redovima NPS-a, jer su lider ove stranke Darko Banjac i pridošlica iz PDP-a Dragan Galić glasali protiv povlačenja ove tačke sa dnevnog reda, dok preostala dva poslanika ovog kluba Diko Cvjetinović i Željko Babić nisu glasali iako su bili prisutni u sali. Interesantno je da uopšte nisu glasali ni SNSD-ovi Ilija Tamindžija i Denis Šulić koji je predsjedavao 19. redovnoj sjednici, ali ni potpredsjednica NSRS iz redova SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kaže da će se tokom rasprave o Prijedlogu odluke o raspuštanju SO Bileća odvagati argumenti za i protiv i da će se nakon toga opredijeliti kako će glasati.

- U Narodnu skupštinu je stiglo i mišljenje SO Bileća koje se takođe mora uobziriti. Rasprava o tom pitanju biće prilika da se razmotre i zakonske odredbe koje govore o tome kada se može pokrenuti raspuštanje nekog lokalnog parlamenta - kaže Mazalica za naš list.

Šef poslanika US-a Kostadin Vasić kaže da neće podržati raspuštanje SO Bileća zato što smatra da je to hir i to ne SNSD-a, već samo jednog poslanika te stranke iz Bileće.

- Bilećki odbori svih stranaka koje su bile za to da se ta odluka skine sa dnevnog reda poslali su zajednički dopis u kojem se protive raspuštanju SO Bileća. Mi ćemo se držati onoga što kažu ti ljudi - kaže Vasić za “Glas Srpske”.

Skoko: Sulud potez

Šef Kluba poslanika SPS-a Maksim Skoko kaže da je ova stranka tražila da odluka o raspuštanju SO Bileća već na sjednici skupštinskog Kolegijuma bude skinuta sa dnevnog reda.

- Ta odluka predstavlja ismijavanje demokratije. SO Bileća prije dva dana je održala sjednicu na kojoj je usvojen nacrt budžeta, tako da bi njeno raspuštanje bilo jedan sulud politički potez. SPS će kategorično biti protiv toga - kaže Skoko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana