Dopuna izvještaja za ratni zločin nad Srbima u Mostaru

Srna
Dopuna izvještaja za ratni zločin nad Srbima u Mostaru

TREBINjE - Pripadnici Policijske uprave iz Trebinja dokumentovali su i Tužilaštvu BiH danas dostavili dopunu izvještaja protiv lica čiji su inicijali Ž.Dž. osumnjičenog da je kao komandant Vojne policije HVO-a u Mostaru 1992. godine počinilo ratni zločin nad srpskim civilima.

Iz Policijske uprave Trebinje saopšteno je da je ovo lice osumnjičeno za ratni zločin protiv čovječnosti i zločin protiv civilnog stanovništva.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Željku Džidiću koji je osumnjičen da je tokom juna i jula 1992. godine u svojstvu komandanta Vojne policije HVO-a u Mostaru neposredno učestvovao sa pripadnicima svoje jedinice u protivpravnom hapšenju srpskih civila u Mostaru.

Civile srpske nacionalnosti su potom zatvarali u prostorije logora Mašinskog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Mostaru, a zatim ih odvodili u prostorije zatvora “Ćelovina” u tom gradu.

Džidić je osumnjičen da je direktno učestvovao i znao za maltretiranje srpskih civila koje su, uz prijetnju oružjem, pripadnici njegove jedinice Vojne policije HOS-a tjerali da pjevaju ustaške pjesme, da se skidaju goli, te su odvođeni na prinudni rad da kopaju rovove na prvoj liniji fronta. Srpski civili, zatim su, bili tučeni željeznim šipkama, nogama i rukama, kundacima od pušaka, tako da su od batina padali u nesvijest.

Osumnjičeni Džidić je i odgovoran i što je znao, a ništa nije preduzeo da bi spriječio silovanje Vide Milinković koju su četvorica pripadnika njegove jedinice silovali u prostorijama Mašinskog fakulteta. On je osumnjičen i da je znao za ubijanje, mučenje, zlostavljanje i sakaćenje srpskih civila, a ništa nije preduzeo da bi to spriječio. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana