Dom naroda usvojio izmjene Zakona: Zeleno svjetlo za naknade sudijama Suda i tužiocima Tužilaštva BiH

Srna
Dom naroda usvojio izmjene Zakona: Zeleno svjetlo za naknade sudijama Suda i tužiocima Tužilaštva BiH

SARAJEVO- BANjALUKA - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas izmjene i dopune Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojima će biti regulisana isplata naknada za odvojeni život, smještaj, topli obrok i prevoz sudijama Suda i tužiocima Tužilaštva BiH.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga je navedeno da su sudije i tužioci 2016. godine počeli sudskim putem tražiti svoja prava iz radnog odnosa u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Od tada je iz budžeta BiH isplaćeno više od tri miliona KM na ime naknada.

Prema podacima iz Pravobranilaštva BiH, u 2016. godini za pet usvojenih tužbenih zahtjeva isplaćeno 191.009 KM, u 2017. godini je za 29 tužbenih zahtjeva isplaćeno 1.934.920 KM, a u 2018. je za 50 usvojenih tužbenih zahtjeva isplaćeno 1.067.229 KM.

Zbog toga se pristupilo izradi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH.

Za sprovođenje ovog zakona potrebno je izdvojiti 1.187.873 KM na godišnjem nivou.

Delegat u Domu naroda  Dušanka Majkić (SNSD) postavila je na sjednici pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji šta će preduzeti prema institucijama čije poslovanje generiše sudske sporove koji opasno ugrožavaju budžet institucija BiH.

- Pred Pravobranilaštvom BiH nalazi se 984 predmeta protiv 32 institucija BiH, u vrijednosti više od 253 miliona KM. Tu prednjači Ministarstvo odbrane, protiv koga je otvoreno 195 predmeta, čija je vrijednost 125 miliona KM, Savjet ministara sa 15 predmeta i više od 20 miliona KM, Ministarstvo transporta i kominikacija šest predmeta i tako dalje - navela je Majkićeva.

S obzirom na to da Tegeltija nije prisutan na sjednici, odgovor Majkićevoj biće upućen naknadno, u pisanoj formi.

Delegat u Domu naroda Denis Bećirević (SDP) ocijenio je da je potpisivanje sporazuma vlada Srbije i Republike Srpske o izgradnji tri hidrocentrale na Drini "provokacija za BiH".

On smatra da se "to ne smije dozvoliti", te pita predsjedavajućeg Savjeta ministara koji je njegov stav o ovom i šta će Savjet misli preduzeti u vezi sa tim.

Bećirević je najavio da će o ovom pitanju tražiti i reakciju Tužilaštva BiH i visokog predstavnika u BiH, jer smatra da je riječ "o antidejtonskom i antiustavnom ponašanju predstavnika Srbije i Republike Srpske".

Delegat Zlatko Miletić upozorio je na porast mortaliteta u vrijeme epidemije virusa korona u BiH.

Odgovori i Bećireviću i Miletiću, takođe, biće upućeni u pisanoj formi.

Delegati danas nisu podržali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Dom je zatražio komisijsko usaglašavanje za ovaj zakonski prijedlog.

Delegati su danas usvojili negativan izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zaključku iz Mišljenja Zajedničke komisije za ljudska prava, kojim se nalaže Savjetu ministara da do kraja ove kalendarske godine u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

Danas je usvojen i negativan izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o informaciji o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, koji je dostavila Dušanka Majkić, kao i negativan izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2018. godinu.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je i negativan izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zaključku delegata Asima Sarajlića, kojim se pozivaju entitetske agencije državne službe i Vlada Brčko distrikta da u što kraćem roku uspostave i učine operativnim registar zaposlenih u institucijama entiteta i Brčko distrikta sa podacima o nacionalnoj, polnoj, kvalifikacionoj strukturi i nacionalnoj strukturi rukovodećih službenika.

Dom naroda nije primio k znanju informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period od januara do decembra 2019. godine.

Delegati danas nisu primili k znanju izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za prošlu godinu, kao ni programski i finansijski plan BHRT-a za 2020. godinu.

Delegat iz Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić kritikovao je zastoj u procesu digitalizacije, kao i loš program javnih servisa u BiH, od kojih očekuje da rade nezavisno i profesionalno.

Dom naroda usvojio je danas izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. godine u kojem je navedeno da je spoljna zaduženost BiH 31. decembra prošle godine iznosila 7.670.284.289 KM.

U izvještaju, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH, navedeno je i da je u prošloj godini, po osnovu obaveza spoljnog duga BiH isplaćeno 793,69 miliona KM.

Bez rasprave danas je na sjednici usvojen i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2019. godinu.

Podnosilac ovog izvještaja je Kancelarija za reviziju institucija BiH, a u izvještaju je, između ostalog, navedeno da je razlika između prihoda za finansiranje institucija BiH i realizovanih rashoda u prošloj godini iznosila 47.178.179 KM.

Dom naroda nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića /SDP/, kojom Dom naroda poziva Predsjedništvo BiH da u najkraćem mogućem roku od dana usvajanja ove inicijative donese odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na granici s ciljem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavljanju ilegalnih prelazaka i osiguranja bezbjednosti za sve narode i građane BiH.

Delegat Zlatko Miletić podržao je Bećirovićevu inicijativu, te istakao da od Oružanih snaga očekuje pomoću u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice, a ne da vojnici sa puškom čuvaju granicu, jer je to posao pripadnika Granične policije BiH.

Delegat Mladen Bosić (SDS) smatra da je migrantska kriza izuzetno veliki problem u BiH, koji se ne rješava zbog inertnosti zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, posebno Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, ključne institucije BiH ne pokreću nikakve konkretne inicijative za stabilizaciju prilika u BiH, posebno izazvanih migrantskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana