Dom naroda Parlamenta BiH: Delegati SNSD-a glasali protiv, nijedan prijedlog nije usvojen

Ž.D.
Dom naroda Parlamenta BiH: Delegati SNSD-a glasali protiv, nijedan prijedlog nije usvojen

SARAJEVO - Delegati Doma naroda Parlamenta BiH danas nisu usvojili niti jedan prijedlog, jer su o svim izvještajima delegati koji dolaze iz SNSD-a glasali protiv.

Delegati su prešli sve izvještaje i svi prijedlozi otišli su Kolegijumu Doma na usaglašavanje. Protiv su bila četiri delegata SNSD-a dok je Mladen Bosić iz SDS-a bio suzdržan.

Odlučivali su, između ostalog o imenovanju Zajedničkih komisija i prijedlogu izmjena  Zakona kojim bi bile povećane plate vojnicima Oružanih snaga BiH.

Ovo je prva aktivnost predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama, nakon što su najviši zvaničnici Srpske prije dva dana donijeli odluku da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti zajedničkih organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Delegat SDP-a Denis Bećirović zatražio je da se danas raspravlja, kako je rekao o "neustavnim aktivnostima lidera SNSD-a Milorada Dodika",  na šta je reagovao delegat SNSD-a Nikola Špirić koji je rekao da se o Dodiku neće pričati sve dok postoji Klub Srba.

Bećirović je rekao "da BiH svjedoči neustavnim i nedejtonskim napadima Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, na Ustavni sud BiH te da je potrebno raspravljati u Domu naroda o ovom postupanju i ugrožavanju mirovnog procesa" te je predložio amandmansku izmjenu Ustava BiH i da Ustavni sud BiH ima 12 članova u kojim predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u konsultaciji s Predsjedništvom BiH treba birati šest članova.
Špirić, koji je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda kazao da će svako ko želi dobro BiH nastojati izbjeći populističke prijedloge Bećirovića.

- Dodik neće biti tačka dnevnog reda dok je ovog kluba u Domu naroda. Ne što mislim da ne treba raspravljati, već što vaša mržnja nije dobra. Ne radujte se jer neće biti tačka dnevnog reda. Što se tiče evropskih standarda, Klub Srba jeste za implementaciju evropskih standarda - rekao je Špirić.
Istakao je da će svako ko želi dobro ovoj zemlji nastojati da izbjegne populističke nastupe.

Dom naroda nije prihvatio Bećirovićev prijedlog za dopunu dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana