Dom naroda nije primio k znanju izvještaje VSTS-a : Parlament mora da otvori dijalog o reformi pravosuđa

Srna, FOTO: Kliks
Dom naroda nije primio k znanju izvještaje VSTS-a : Parlament mora da otvori dijalog o reformi pravosuđa

SARAJEVO - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu primili na znanje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. i 2018. godinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) ocijenio je da se u slučaju rasprave o ovim izvještajima govori o "parlamentarnom autizmu u BiH", tim prije jer se ti dokumenti "primaju na znanje".

- Mi moramo biti svjesni neophodnosti reforme pravosuđa u BiH, to treba uraditi unutar BiH, a ne da nam to rješenje dođe spolja – naglasio je Špirić.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Sredoje Nović (SNSD) smatra da je "primanje na znanje ovakvih i sličnih izvještaja samo obična floskula" što ne bi trebalo da bude nastavljeno.

- Izvještaj treba ili usvojiti ili odbaciti, i to bi bilo mnogo korektnije za sve nas u parlamentu- kaže Nović. Smatra da Parlament BiH nema snage za dijalog o postizanju kompromisa u vezi sa rješavanjem problema u pravosuđu.

- Moramo otvoriti dijalog o reformi pravosuđa u BiH. Zašto već godinama nema tog procesa, a zbog toga najviše ispaštaju građani? Nije rješenje u smjenama pojedinih nosilaca pravosudnih institucija - istakao je Nović.  On se posebno zainteresovao sa neriješene odnose između policijsih struktura i javnih tužilaštava u BiH.

Nović je pozvao na uzdržavanje od političkih komentara sudskih presuda i ukazao na apsurdnu situaciju u vezi sa nepotrebno dugim sudskim postupcima.

Delegat Mladen Bosić (SDS) poručio je predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji da sva tri stuba vlasti, uključujući i pravosuđe, moraju imati parlamentarni nadzor, odnosno kontrolu, da to neko drugi ne bi nenadležno uzeo sebi za pravo. On konstatovao da u BiH nema političke volje za korjenitu reformu pravosuđa u BiH koja je neophodna.

Delegat Munib Jusufović (SBB) naveo je da ima mnogo razloga za nezadovoljstvo zbog neefikasnog rada pravosudnih institucija u BiH, a oštre kritike uputio je zbog toga i na račun predstavnika međunarodne zajednice i njihov uticaj na pravosuđe u BiH.

Delegat Zlatko Miletić (DF) konstatovao je da su rezultati rada pravosudnih institucija u BiH veoma loši., a Bariša Čolak (HDZ) da za složenu situaciju u pravosuđu BiH postoji odgovornost i zakonodavne vlasti u BiH.

Prema njegovim riječima, zakon o VSTS-u treba da kreiraju zakonodavna i izvršna vlast, a VSTS može da uputi određene sugestije s ciljem poboljšanja rada ove institucije.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) založio se za profesionalno, efikasno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe u BiH.

- Pravosudne institucije u BiH treba da budu nacionalno izbalansirane – istakao je IIzetbegović.

Tegeltija smatra da "neprimanje izvještaja na znanje, znači odsustvo razgovora".

-Odgovornost za reformu pravosuđa nije samo na VSTS-u, nego i na zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH - rekao je Tegeltija i ponovio da "parlament nije nadređen VSTS-u, i da tako piše i u zakonu".
Ni on nije zadovoljan efektima borbe protiv korupcije u BiH a za

to su, prema njegovoj ocjeni, odgovorni i tužilaštvo i policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana