Dokument okvirnog budžeta sutra u Savjetu ministara

GS
Dokument okvirnog budžeta sutra u Savjetu ministara

SARAJEVO - Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara uputiće sutra Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara u dalju proceduru Dokument okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora samo je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

Nakon što Savjet ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Iz Ministarstva finansija i trezora ranije je saopšteno da će dokumenti biti predati Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije usvojila budžet za prošlu, 2021. godinu, kao ni za tekuću 2022.

Cijelu prošlu kao i prvih šest mjeseci tekuće godine institucije BiH se financiraju na temelju odluka o privremenom finansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana