Dojče Vele: Korona je “biti ili ne biti” za evropsku uniju

GS
Dojče Vele: Korona je “biti ili ne biti” za evropsku uniju

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u nezavidnom položaju, ali radi šta može, komentariše Bernd Rigert, dopisnik medijske kuće Dojče Vele iz Brisela.

U ovoj krizi bez presedana, kako navodi, u EU se ponavlja poznati politički obrazac: Ako pođe po zlu, u suštini je kriva Evropska unija.

Ako nešto funkcioniše, zaslugu sebi pripisuju vlade država članica.

Komisija Evropske unije u Briselu pokušava da koordinira odgovore na pandemiju korone. Pri tome, kada se radi o preventivi u oblasti zdravlja, suzbijanju zaraze i kontroli granica, ona ima malo nadležnosti i može da se aktivira samo ako se države članice saglase i daju joj zadatke.

S obzirom na dramatična dešavanja, u početku je svaka država članica djelovala samostalno. To je razumljivo jer naravno da su vlade najbliže svojim građanima. Granice su bile zatvorene brzo i bez dogovora, prekinuti su lanci snabdijevanja ili je zabranjen izvoz zaštitnih maski. Tek potom je od EU kao cjeline zatraženo da razriješi haos i ograniči štetu za evropsku zajednicu.

Komisija EU pod predsjednicom Ursulom fon der Lajen sada čini sve da stvori utisak da se korona-krizi odoljeva i da ima solidarne odgovore na dosad neviđene izazove.

Fon der Lajen se izvrsno snalazi kao krizna menadžerka. To je nezahvalan i prije samo četiri nedjelje – nezamisliv zadatak. Jer njene mogućnosti za brzo donošenje odluka su ograničene: ona ne može da otvori ili zatvori granice ili kupi i distribuira medicinske uređaje.

I zato Fon der Lajen djeluje čitavim nizom javnih prijedloga – o kontroli granica, o finansijskim instrumentima, o osiguranjima za slučaj nezaposlenosti, o zaduživanju. Vladama zemalja članica ne preostaje ništa drugo osim da prihvate prijedloge Komisije.

Fon der Lajen je glomazan i spor aparat EU u potpunosti prebacila na krizni menadžment. Ono što obično traje nedjeljama ili mjesecima sada se obavlja u roku od nekoliko sati.

Međutim, neke važne stvari se zanemaruju: erozija vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj nastavlja se nekažnjeno. Migraciona politika se našla u drugom planu, zaštita klime je odgođena. Sve je podređeno koroni, jer je predsjednica Komisije, koja je na toj funkciji samo četiri meseca, morala da prizna da je ovo “biti ili ne biti” za EU.

“Bili smo na ivici ponora”, rekla je Fon der Lajen govoreći o stanju Unije prije nedelju dana.

Za samo tri nedjelje virus korona je uništio mnoge pozitivne strane EU koje su izgrađene prethodnih decenija: zajedničko tržište je poremećeno, šengenska zona više ne funkcioniše, monetarna unija je neizvjesna, čak više ne postoji ni Erazmus, program razmjene za studente.

Koja je svrha EU poslije korone? Odgovor Evropske komisije glasi: obnova. Da bi to postigla, EU će morati da se preporodi ili će propasti. Fon der Lajen se uzda u prvo i najavljuje “Maršalov plan”, potpunu reorganizaciju zajedničkog budžeta EU. To je hrabro jer, kako rekosmo, ako pođe po zlu, to će biti njena krivica, a ako uspe, šefovi država i vlada će to pripisati sebi.

Test izdržljivosti za EU ​​je već ove sedmice, kada se mora odlučiti kako finansirati ogromne sume koje će biti potrebne Italiji, Španiji, Francuskoj, ali i Nemačkoj – da prežive komu svojih ekonomija. Da li će se ti instrumenti nazivati “korona-obveznice” ili drugačije, samo je pitanje političkog marketinga – a ne suština.

Jasno je, kako na kraju piše, da se finansiranje mora obavljati solidarno, inače je EU gotova. Ponor o kojem je govorila Ursula fon der Lajen još je blizu.

(Dojče Vele)

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana