Dogovor HDZ-a BiH i „osmorke“: Krišto na čelu Savjeta ministara, Nikšić premijer FBiH

Srna
Dogovor HDZ-a BiH i „osmorke“: Krišto na čelu Savjeta ministara, Nikšić premijer FBiH

KONjIC - HDZ BiH i stranke "osmorke" postigli su danas u Konjicu dogovor da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH bude predsjedavajuća Savjeta ministara, a Nermin Nikšić predsjednik Vlade Federacije BiH, rečeno je nakon sastanka.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je na konferenciji za novinare da su razgovarali o konstitusianju vlasti na nivoima BiH i FBiH, te izrazili zadovoljstvo konstruktivnim pregovorima.

-Naš je cilj da do Nove godine formiramo vlast. Naša je želja da što prije krenemo u pravcu evropskih integracija. Danas smo potvrdili da je Borjana Krišto buduća predsjedavajuća, a da ću Vladu FBiH voditi ja - rekao je Nikšić.

Kada je riječ o Savjetu ministara, on je istakao da treba razgovarati sa partnerima iz Republike Srpske.

-Treba da „osmorka“ sjedne sa SNSD-om, pa onda u ovom sastavu sa predstavnicima Republike Srpske - rekao je Nikšić.

Na sastanku je dogovoreno da Lidija Bradara bude predsjednik FBiH. 

Predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić i stranke Narod i pravda Elmedin Konaković poručili su  da će stranke "osmorke" promijeniti dosadašnju atmosferu i da neće biti blokada velikih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Nikšić je rekao će nova vlast na nivou BiH i na nivou Federacije BiH promijeniti dosadašnju atmosferu blokada i sukoba.

On je naveo da ni njemu niti Borjani Krišto, za koju je danas "osmorka" postigla dogovor da bude predsjedavajuća Savjeta ministara, ne pada na pamet da u Vladi FBiH ili Savjetu ministara prave barikade i stvaraju atmosferu podjela, sukoba, svađe u BiH.

"Želja je da napravimo novu atmosferu u kojima će sarađivati entiteske vlade, Brčko distrikt, Savjet ministara i da radimo na programu i boljitku svih građana BiH. O svemu ćemo razgovarati, doći do rješenja i do onoga što nam bude interesantno", rekao je Nikšić odgovarajući na pitanje Srne da li će stranke "osmorke" odustati od blokade velikih infrastrukturnih projekata u Srpskoj poput "Buk Bijele" i Aerodroma Trebinje.

Odgovarajući na isto pitanje predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković odgovarajući rekao je da stranke "osmorke pokušavaju promijeniti dosadašnji narativ".

"Potpuno smo spremni na isti način podržavati sve projekte u BiH, na svakom njenom pedlju, u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu, poštujući nadležnosti institucija. Tamo gdje je nadležnost BiH nismo saglasni da procese vode entiteti, tamo gdje je entitetska nadležnost ne pada nam na pamet da nešto blokiramo", pojasnio je Konaković.

On je dodao da se o nekim stvarima sigurno ne mogu dogovoriti ni u ovom formatu, ni u formatu razgovora sa SNSD-om ili SDS-om, PDP-om, ali, kako je objasnio, ovo je drugačiji politički proces u kojem u prvi plan stavljaju stvari o kojima se mogu dogovoriti.

Konaković je naveo da BiH ima šansu za kanditaski status 15. decembra i da će učiniti sve da do toga dođe.

"Spremni smo na pozitivan pristup, na definisanje prioriteta, dobro znamo koji su potencijali od evropskih integracija i šta to znači za umornu BiH. Učinićemo sve da se desi kandidatski proces, da se implementiraju projekti i da mladost ostane u BiH", rekao je Konaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana