Dodik:Polovinom naredne sedmice stiže pomoć iz Mađarske

Srna
Dodik:Polovinom naredne sedmice stiže pomoć iz Mađarske

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi polovinom naredne sedmice trebalo da stigne pomoć iz Mađarske koja će Republici Srpskoj poslužiti za suzbijanje virusa korona.

Dodik je sinoć rekao da je ovu pomoć dogovorio sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i čelnim ljudima iz mađarskog Ministarstva inostranih poslova.

- Radujemo se toj pomoći i činjenici da Mađarska hoće da bude sa nama solidarna, bez obzira na izazove sa kojima se i sama suočava - rekao je Dodik.

On je ocijenio da se Mađarska pokazuje kao jedna od najorganizovanijih zemlja kada je riječ o rezultatima u borbi sa virusom korona.

- Mađarska je pokazala sposobnost da se uspješno bori sa virusom. Zahvalan sam premijeru Viktoru Orbanu koji je čovjek koji ima razumijevanje za nas, kao i ministru inostranih poslova Peteru Sijartu. Radujem se što ću ga vidjeti ovdje u Banjaluci - naglasio je Dodik.

Naglasio je da su u okviru trećeg kontingenta ruske pomoći Republici Srpskoj stigli posebno obučeni ljudi iz Rusije koji se bave dezinfekcijom i dekontaminacijom prostora od virusa korona čijom pomoću će Srpska znatno poboljšati šanse u borbi sa ovom pošasti.

On je rekao da je riječ o posebno obučenoj jedinici Ruske vojske za borbu protiv hemijskih, bioloških i drugih otrova.

- U vozilima su posebni uređaji u kojima se pripremaju posebne tečnosti za dezinfekciju. Pokušaćemo da što više bolnica u Srpskoj izvršimo temeljnu dezinfekciju što treba biti snažan podstrek borbi protiv virusa - naveo je Dodik.

Dočekujući sinoć treći avion na Aerodromu Banjaluka sa pomoći iz Rusije namijenjenoj borbi sa virusom korona u Srpskoj, Dodik je ponovio da je u ovom paketu i dodatna oprema za dezinfekciju i dekontaminaciju zatvorenih i otvorenih prostora i površina.

- Taj posao će raditi tri ruska tima, kao i pomoćno osoblje. Dakle, riječ je o ukupno 24 čovjeka koji počinju prve takve aktivnosti dezinfekcije u UKC-u Srpske i Poliklinici u Banjaluci. Radiće se temeljna dezinfekcija i dekontaminacija svih prostora, kao i odjeljenja gdje leže bolesni od virusa korona. Cilj je da se spriječi širenje tog virusa dalje, što je za nas značajna pomoć - rekao je Dodik.

On je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Rusiji za svu pomoć.

- Ovo nije kraj pomoći. Obaviješten sam da u narednim danima možemo očekivati još jednu pošiljku pomoći u lijekovima, zaštitnim odijelima, nekoliko respiratora i slično. Dakle, Rusija se pokazala veoma solidarnom sa Srpskom kao i našem zahtjevu za pomoć. S ovom pomoći ćemo znatno poboljšati šanse naše borbe sa virusom - rekao je Dodik.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana