Dodikov kabinet: Ukrajina neka dostavi dokaze o ikoni ako ih ima

GS
Dodikov kabinet: Ukrajina neka dostavi dokaze o ikoni ako ih ima

ISTOČNO SARAJEVO- Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da prestane da se igra države i „Tviter“ diplomatije, te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

- Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESKO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine - ističe se u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenijela je Srna.

Reagujući na ponovljene optužbe ministra inostranih poslova Ukrajine, iz kabineta su još jednom pozvali ukrajinsku stranu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju pomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopštenju se podsjeća da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila "stavljena tačka na ovaj isfabrikovani problem", kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

- Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku - navodi se u saopštenju.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene infomracije.

- Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije - konstatuje se u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U saopštenju se podsjeća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti u ovu manipulaciju najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

- U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio „nestale“ istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina - naglašava se u saopštenju.

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima.

Ikonu svetog Nikole Dodik je poklonio ruskom ministru inistranih poslova Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu 13. decembra, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine, na osnovu medijskih napisa,  zaključilo je da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine. Ambasada te zemlje u BiH zatražila je od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa ikonom. Potom je rusko Ministarstvo inostranih poslova ikonu vratilo i ona je pohranjena u sef u kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kabinet Milorada Dodika uputio je potom notu ambasadi Ukrajine u BiH u kojoj je od te zemlje zatraženo da navede relevantne informacije u vezi sa ikonom.

Dodik je nako toga pojasnio da je upitanju porodična ikona, a ne imovina Ukrajine, da je ikona na sigurnom te da Ukrajina nije ni poslala zahtjev u vezi s njom i da su mediji iz FBiH izmislili priču.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko juče je saopštio da je „pripadnost drevne ikone Ukrajini „ nesporna činjenica“, te da je  tužilaštvo te države je već pokrenulo „krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije“.

Ruski MIP je na to odgovorio da Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu Lavrovu u Istočnom Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno.

- Manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala - saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana