Dodik: Značajna pomoć Srbije Srpskoj i Srbima U FBiH

Srna
Dodik: Značajna pomoć Srbije Srpskoj i Srbima U FBiH

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je pomoć koju Srbija pruža Republici Srpskoj najkonkretnija i najvidljivija do sada, ističući da u tom kontekstu u Srpskoj neće biti nijedne lokalne zajednice bez investicije iz Srbije.

“Nama u Republici Srpskoj je to izuzetno značajno, da ljudi osjećaju pomoć Srbije”, rekao je Dodik.

On je istakao da se to isto odnosi i na Srbe u Federaciji BiH /FBiH/.

“Ono što smo kreirali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ja jeste da u svakoj opštini u Srpskoj i u četiri u Federaciji /sa srpskom većinom/ bude otvoren neki objekat. Sada treba da bude otvoren vrtić u Brčkom koji će nositi naziv žBeogradž”, rekao je Dodik sinoć za Televiziju “Hepi”.

On je naveo da Republika Srpska i Srbija pomažu opštine Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac u FBiH.

“Radimo da pomognemo našim zajednicama tamo, bili smo u poseti Drvaru Vučić i ja i ići ćemo ponovo”, rekao je Dodik.

On je rekao i da će sa Vučićem posjetiti i Grahovo gdje se nalazi rodna kuća Gavrila Principa koju bi, kako je naveo, Vučić ponovo želio da posjeti.

Dodik je podsjetio da se u Drvaru gradi pogon “Jumka” u kojem će biti zaposleno stotinu radnika.

“To je velika pomoć za Drvar. Zahvalan sam Vučiću i Vladi Srbije za to, a i za mnoge druge podrške”, istakao je Dodik.

On je istakao da je namjera da Srbija i Republika Srpska budu povezane novim auto-putem, te da vjeruje da će sada to ubrzati novi saziv Savjeta ministara, koji će biti izabran do Nove godine.

“Mi smo prije sedam dana usvojili parcelaciju za trasu koja ide od mosta na Rači prema Bijeljini, veoma smo spremni i vjerujem da će već na proljeće ta trasa početi da se radi”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, potrebno je da BiH, kao što je to učinila Srbija, potpiše međudržavni sporazum sa Turskom, da bi bilo riješeno pitanje finansiranja i izvođenja radova.

“Mi imamo dogovor o tome, ali još nemamo potpisan ugovor. Tu kada dodate da nije bilo Savjeta ministara, koji je nešto radio, onda je i razumljivo zašto nema”, naveo je Dodik.

Kada je riječ o političkim pitanjima, Dodik je poručio da Republika Srpska neće priznati samoproglašeno Kosovo, koje, kako je naveo, ne priznaje ni BiH, jer ni ne može bez saglasnosti Srpske.

On je naglasio da su Srbi u Republici Srpskoj prošli veoma teško vrijeme i posljednjih godina se jako teško oporavljaju, kao što je teška i pozicija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Za sve to, što smo se mi borili, za svoja prava i što se bore Srbi na Kosovu za svoja prava, najlakše je bilo Zapadu da optuži Srbiju i da kolektivno kažnjava Srbe”, rekao je Dodik.

Dodik je, komentarišući to što je na naslovnoj strani nedjeljenika NIN objavljenoj na društvenim mrežama 27. novembra bila fotografija snajpera koji nišani na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i na kojoj je i on u pozadini, rekao da je to morbidno.

“Apsolutne slobode ne postoje. Sloboda koja ugrožava slobodu drugoga ne može da se prihvati. Nije mi bilo svejedno, vidim da je opšta haranga na predsjednika Vučića, a mogu da svjedočim o dobrim stvarima koje je on učinio”, rekao je Dodik.

On je ukazao da oni koji to čine jesu isti oni koji tvrde da je u Srbiji navodno ugrožena medijska sloboda.

“Pa kako je ugrožena i kako se živi u diktaturi kad tako nešto možete da uradite? Ako ste tako slobodnoumni uradite to u Americi”, poručuje Dodik.

On je naglasio da se Republici Srpskoj ne sviđa to što se u Srbiji na ovakav način pokušava stvoriti negativna atmosfera.

“Mi to ne volimo, mi volimo jaku Srbiju, mi živimo za jaku Srbiju. Srbi iz Republike Srpske su zagledani u Srbiju”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da ukupna politička javnost u Srbiji treba da se smiri i istakao da se treba poštovati legitimitet, koji se jedino stiče na izborima “svidjelo se to kome ili ne”.

Kada je riječ o napadu na Vučića u Potočarima prije četiri godine, Dodik je naveo da, iako su poznati svi podaci o tome ko je to učinio, po tom pitanju ništa nije urađeno i niko nije odgovarao.

“Policija Republike Srpske je identifikovala sve te učesnike i zna se ko je napao Vučića. I onda je to prebačeno u Sarajevo, jer je takav sistem. Ostaje otvoreno pitanje - zašto se vlast u Sarajevu nije pobrinula da kazni počinioce? Oni njih štite, a onde su došli Srbi u organe bezbednosti koji to isto tako nisu radili i koji su dali pokriće za nečinjenje”, kaže Dodik.

On vjeruje da će sada biti pokušano da ponovo budu procesuirani odgovorni.

“Mi imamo sve podatke kao i službe u Srbiji... tu ima slika i sve možete da vidite i ne možete da sakrijete”, rekao je Dodik.  

Spska protiv članstva u NATO-u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska definitivno ostaje protiv članstva u NATO-u, jer bi Srbi integracijom “moralno oprali” tu alijansu, zbog čijeg bombardovanja osiromašenim uranijumom i danas umiru djeca.
On je naglasio da je osnovni razlog zbog kojeg se Srpska protivi ulasku u NATO taj što se taj vojni savez stavio na stranu ratnih protivnika Srba i bombardovao srpski narod osiromašenim uranijumom.

Dodik je rekao i da Srpska ne želi da bude van procesa koje zastupa Srbija, ukazujući da bi u slučaju ulaska u NATO ta alijansa napravila granicu na Drini.

“Hrvati hoće u NATO, hoće i Bošnjaci, Srbi neće u NATO. Oni će to vraćati na dnevni red, to je nesumnjivo, ali ako mi budemo uporni u našem stavu da nećemo, neće se nikada donijeti odluka o tome”, rekao je Dodik sinoć za Televiziju “Hepi”.

On je istakao da Republika Srpska ostaje privržena politici vojne neutralnosti, o čemu je Narodna skupština Republike Srpske već donijela rezoluciju.

“Neke oblike saradnje moramo da imamo, ali integracija znači raspoređivanje baza i to ne dolazi u obzir”, poručio je Dodik.

On je ukazao i da su se geopolitički odnosi promijenili u svijetu i da ni u samom NATO-u nisu kakvi bili, dok je i Evropa danas suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.

Dodik je naglasio da nigdje ne piše da su integracije osnov za formiranje vlasti u BiH, a da su muslimani, blokirajući formiranje Savjeta ministara vjerovatno htjeli da predstavnicima Srba ukradu godinu dana, ali su doveli u pitanje BiH i zato su pristali da to bude odblokirano.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku 2003. godine da se opredjeljuje prema članstvu u NATO-u, a da je kasnije nekadašnji član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović samo bio čovjek kontinuiteta, sve dok 2012. ili 2013. godine Banjaluka nije odustala od toga.

Govoreći o EU, Dodik je napomenuo da Srbi ne bi trebalo da olako šalju poruku ulaska u EU bez uslovljavanja.

“Ne bi trebalo da jurimo u Evropu u kojoj ćemo imati smanjeno pravo odlučivanja, a njima predati potpuno svoju suverenost, u nedefinisanoj Evropi za koju ne znamo kako će izgledati u budućnosti”, rekao je Dodik.

On je istakao da bi srpski predstavnici u BiH morali da djeluju objedinjeno kao front i da jedinstveno odgovaraju na uslovljavanja.

Dodik je podsjetio da je u nekoliko navrata pokušao da objedini sve Srbe, smatrajući da je to najvažnije pitanje za budućnost djelovanja srpskog naroda u BiH, ali, kako je rekao, predsjednik SDS-a Mirko Šarović i lideri drugih opozicionih stranka nisu htjeli.

“Mi, kada kažemo da moramo djelovati jedinstveno kao front i kada nam Ustavni sud BiH ukine Dan Republike 9. januar moramo jedinstveno da kažemo - doviđenja BiH. Samo taj jezik oni razumiju”, istakao je Dodik.

On je rekao da je to način za borbu, ali da je, nažalost, u posljednje četiri godine bilo Srba koji su ostajali i to je ohrabrilo donosioce odluka kao što je Ustavni sud BiH da donosi odluke kao što je ukidanje Dana Republike, 9. januara.

Dodik je ocijenio da je opozicija u Republici Srpskoj zato “u tako jadnom položaju”, jer su, kako je naveo, zbog ponašanja u Sarajevu izgubili 30 odsto glasačkog tijela.

“Ono što radi Šarović nije odraz iskrenog patriote”, ukazao je Dodik.

Dodik: Jedino srpska održiva u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da u BiH može da bude održiva jedino Republika Srpska i da nikada neće postojati republika BiH.

Dodik je istakao da BiH ostaje problem, da tu nema pomirenja, kao i da muslimani žele cijelu zemlju za sebe, te da se pokušava nametnuti da su Srbi krivi za sve.

“Zato je BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 odsto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo”, rekao je Dodik za TV “Hepi”.

Dodik je dodao da oni neće odustati od tog svojatanja, ali je napomenuo da znatan dio Federacije BiH pripada Srbima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je Republika Srpska odmah nakon izbora prošle godine formirala vlast, za razliku od Federacije BiH i nivoa BiH.

On je naglasio da Bošnjaci nisu htjeli da se odreknu Mirka Šarovića /SDS/ i Mladena Ivanića /PDP/, koje je lider SDA Bakir Izetbegović uzeo kao manjinsku grupu i manipulisao njima protekle četiri godine i bili su centar protiv Republike Srpske.

“Prethodne četiri godine mi smo se u suštini borili samo sa njima, kao što su htjeli da centralizuju odlučivanje za EU”, naveo je Dodik i podsjetio da najveći dio ustavnih nadležnosti za evropska pitanja ima Srpska, oko 72 odsto, dok je na zajedničkom nivou to 12 odsto.

Prema njegovim riječima, sve se činilo da se vremenom centar odlučivanja prebaci na BiH.

Dodik je naglasio da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

“Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH, ona je formirana da bude nezavisna država”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku.

“Mi smo naučili da bez države nema slobode”, istakao je Dodik.

On je dodao da Srbija i Srpska zajednički obilježavaju neke istorijske datume, kao što je stradanje u Jasenovcu.

Dodik je naveo da je matrica iz inostranstva je da su Srbi krivi za sve, da pokušavaju da se satanizuju Srbi, te podsjetio da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun natjerao vlasti Srpske da verifikuju izvještaj o Srebrenici, koji je bio jedini dokaz krivice koja se nametala Srbima.

On je dodao da Haški tribunal, koji je presudio Srbima šest doživotnih robija i oko 760 godina zatvora, nije samo izricao presude, nego i pisao istoriju, te dodao da je izvještaj o Srebrenici namješten da se napravi bilo kakav osnov za presudu Srbima.

“Mi smo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništili taj izvještaj i rekli da želimo da bude napisana stvarna istina”, naglasio je Dodik.

Govoreći o Srbiji, Dodik je istakao da je to najmoćnija zemlja zapadnog Balkana, ali da se to uvijek pokušavalo sprečavati, te naglasio da sadašnje vlasti u Srbiji i Srpskoj potpuno autonomno rehabilituju srpsku nacionalnu i državnu poziciju na ovim prostorima.

Dodik je poručio da Srbi ne smiju da zaborave svoju istoriju i da uvijek treba da obilježavaju datume teških stradanja.

On je poručio da je plan srpskog naroda za ovaj vijek plan nacionalne integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana