Dodik za „Špigl”: Srpska želi svoju poziciju garantovanu Ustavom i Dejtonom

GS
Foto: V. Tripić

BERLIN - Republika Srpska želi da osigura svoju poziciju u BiH koja je garantovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ona ne želi improvizaciju od strane OHR-a i međunarodnih aktera.

Rekao je to u intervjuu za njemački „Špigl” srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a koji su prenijeli mediji u BiH.

Upitan da li je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH glavni problem, Dodik je odgovorio:”I nasilje Amerikanaca, a dijelom i EU”.

Kako je pojasnio, “prijetnje prinudom, sankcijama i kaznama, ovim političkim nasiljem, značilo je da su se u prošlosti prihvatale stvari pod takvim uslovima koji nisu odgovarali volji naroda”.

Upitan šta se dogodilo od 2000-tih, kada je smatran prozapadnim i prije svega proameričkim, Dodik je rekao da se nije dogodilo ništa, da je uvijek bio prosrpski nastrojen.

-Uvijek sam se trudio da sarađujem sa svima ostalima. Problem s njima je u tome što su neki ljudi možda imali vlastita očekivanja od mene. Priznajem da je saradnja u početku bila intenzivna. Ali s vremenom sam shvatio da oni ne igraju fer i da ih političari ovdje u ovoj zemlji žele iskoristiti za svoje ambicije koje imaju prema BiH. Te ambicije trenutno ne odgovaraju ni volji Srba ni Hrvata. Visoki predstavnici su prekršili Ustav 140 puta donošenjem zakona tokom godina - rekao je Dodik.

Upitan o glasanju u Narodnoj Skupštini Republike Srpske i šta će se dogoditi kada stvari krenu kako želi, Dodik je rekao da će poštovati Ustav BiH i “sami regulisati ono što je u našoj nadležnosti”.

-Ukinućemo zakone koje su nametnuli visoki predstavnici na području Republike Srpske i donijeti svoje zakone - uz fazu tranzicije koja će trajati koliko god bude potrebno. Prema Ustavu, u nadležnost Republike Srpske spadaju sve oblasti koje nisu izričito dodijeljene BiH. Ovo drugo nećemo dirati. Ono što nam nije izričito povučeno, mi ćemo, bez oklijevanja, preuzeti sami sebe - kazao je srpski član Predsjedništva.

Na pitanje da se to odnosi i na vojsku, on je kazao potvrdno, te dodao da se odnosi i na pravosuđe, policiju, i poreske organe.

-Sve je to oteto iz Republike Srpske. Sve vrste laži o budućnosti u Evropskoj uniji su se držale. Zapadni Balkan nikada nije bio dalje od EU nego što je sada - kazao je Dodik.

Na pitanje šta će se dešavati u kasarnama na teritoriji Republike Srpske ako od novembra sve bude kako zamišlja, Dodik je rekao da ih danas jedva imamo.

-Imamo samo ostatke, više kao fasada vojske. Povući ćemo pristanak na formiranje zajedničke vojske. Zatim ćemo ponovo urediti ovo pitanje, čime se zalažemo za BiH. Zatim ćemo ponovo procijeniti sve ostalo. Prava koja nam daje Ustav treba da uživaju svi podjednako - podvukao je Dodik.

Konstatovao je da o razdvajanju govore samo oni koji žele da skrenu pažnju sa sopstvenog neustavnog ponašanja te rekao da ne planiraju secesiju.

Upitan da li je ponosan što je dio tročlanog Predsjedništva BiH, odgovorio je negativno i rekao da to radi samo zato što mora.

-Ne volim ići tamo, ali to je moj posao - kazao je Dodik.

Upitan za odnos predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema Republici Srpskoj, rekao je da on podržava Dejtonski sporazum, “naš stav o njemu i naše sporazume u BiH”.

-I koliko sam shvatio, on je protiv svakog jednostranog napredovanja - rekao je Dodik te konstatovao da “susret sa Vučićem ne čini Kristijana Šmita visokim predstavnikom”.

Ponovio je da “bez odluke Savjeta bezbjednosti UN -a, Šmit ne može preuzeti dužnost” te da je Šmit ovdje kao privatna osoba.

- Šmit me je već pokušao upoznati. Vjerovatno nagađa da bi se sastanak protumačio kao čin prepoznavanja. Ne vidim šta da razgovaram sa njim. Angela Merkel više nije znala šta da radi sa Šmitom nakon što je propao na izborima. Onda se neko sjetio mjesta visokog predstavnika - rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima s Rusijom, kazao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin moćan državnik sa prijateljskim odnosom prema BiH u cjelini, koji nikada nije tražio bilo kakvu akciju koja bi bila usmjerena protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana