Dodik: Vrijeme da se srpski narod vrati temeljima svoje državnosti

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik na večerašnjoj ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji poručio je da je sada koji je postavio upravo Stefan Nemanja i njegov sin koji je postavio temelje srpske vjere i crkve.

"Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam svom narodu srpskom", istakao je Dodik i dodao da je danas posebno ponosan štodeli veličanstven trenutak u kome država Srbija, grad Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanju.

Kako je kazao, gradeći ovaj spomenik i stavljajući pečat na vrijeme ujedinjenja i borbe za državu Srbiju, Srbi su odavno naučili da bez države nema slobode.

On je istakao da su vekovi iza nas uvijek bili borba za našu državu, te naglasio kako se i danas isto borimo u savremenm okolnostima.

"Ovaj veličanstveni spomenik će nadživjeti vekove i ostati ovdje da svjedoči o naporima da se stvori jedna država sprska, ali isto tako umijeće ove generacije rukovodioca države Srbje na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem koja je našla za važnim da gradi i ujedini i tradicionalno i savremeno što možemo da vidimo u čitavoj Sbiji, a pogotovo ovdje u Beogradu", istakao je Dodik.

Spomenik, dodaje on, nalazi se u neposrednoj blizini "nečega što predstavlja moderni dio grada na reci koji treba da ujedini upravo to tradicionalno i moderno".

"Samo na taj način može da se gradi moderno i da se očuva tradicionalno. ", istakao je Dodik i dodaje da je taj dio srpske istorije ostao bez razloga potisnut pogotovo u decenijama bivše Jugoslavije.

"Današnja Srbija je sve naprednija. Na svakom koraku množemo da vidimo taj napredak. Mi u Republici Srpskoj zagledani smo u Srbiju i želimo njenu snagu. Ono što želimo jeste da ništa ne oduzmemo iz njene snage za koju smo ponosni ako možemo nešto da dodame tome", poručio je Dodik.

Republike Srpska, ističe on, koja egzistira u veoma teškim okolnostima svoje borbe za politički subjektivitet se oslanja na Srbiju.

"Zato sam zahavalan Vučiću, vladi i svim ljudima za razumijevanje, ne samo za nas nego i za sve Srbe u Crnoj Gori i bilo gdje u svjetu. Danas je važno da budemo ujedinjeni i ovaj spomenik ovdje učiniće da svako ko dođe u Beograd da posjeti ovo mjesto i da se nadahne idejama našeg jedinstva, a da na taj način idemo dalje u budućnost.

"Ako nema tog nadahnhnuča ne znamo gdje idemo. Zato je važno da Srbija bude što jača. Zato je važno i da Srbija bude moderna država kao što jeste među najboljim državama danas u Evropi u svom ekonomskom rastu i ne treba se osvrtati na one koji pokušavaju to da okrenu", poručio je Dodik i dodaje da su oni možda nekada imali priliku da to čine a možda i nisu znali.

Danas, kaže on, vidimo na svakom koraku da to ide i da Republika Srpska pokušava da to prati, koja inače svoj ekonomski i politički život zasniva na borbi za svoj status u okviru BiH, te da je svakako učinila sve da očuva Srbe na ovim prostorima, da sačuva mir i stabilnost, učini stabilnim srpski narod i da se živi i razvija.

"Budimo dio modernih naroda ali nikada ne smijemo zaboraviti kom to narodu pripadamo. Neka živi Srbija, živi Rerpublika Srpska i živi srpski narod gdje god se on nalazio", zaključio je Dodik.

#Beograd Veoma je važno da #Srbija bude što jača, moderna država, što i jeste jer je među boljim državama u Evropi, da Republika #Srpska to podržava i pokušava da prati - predsjednik #Dodik. pic.twitter.com/HLI9eXm4Jf

— SNSD (@SNSDDodik) January 27, 2021

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana