Dodik: Vlada Mađarske odobrila 35 miliona evra podrške preduzetnicima Srpske

GS
Dodik: Vlada Mađarske odobrila 35 miliona evra podrške preduzetnicima Srpske
Foto: Dražan Oskar Pozderović | Dodik: Vlada Mađarske odobrila 35 miliona evra podrške preduzetnicima Srpske

BANjALUKA - Vlada Mađarske odobrila je 35 miliona evra za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske, rekao je na konferencija za novinare srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon održanog sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

On je rekao da početkom iduće godine može da se očekuje naredni krug od novih 35 miliona evra.

"Naš raniji dogovor od prošle godine sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom se realizuje. Saradnja sa Mađarskom za nas je veoma važna", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da želi da ekonomska saradnja bude još veća, čestitajući još jednom vladajućoj partiji Mađarske na pobjedi na izborima i zahvalivši za razumijevanje kada je riječ o evropskom putu BiH.

Orban je prošle godine rekao da njegova zemlja pruža pomoć od 100 miliona evra Republici Srpskoj.

Dodik je naveo da Mađarska ostaje zemlja u koju će Srpska ostati zagledana i u okviru BiH sa tom zemljom snažno sarađivati na političkom i ekonomskom planu.

"Zahvalan sam toj zemlji za podršku koju nam daju i na tome što njeni lideri nisu za to da se sankcionišu ljudi iz Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

On se zahvalio Sijartu na ovom razgovoru s kojim će biti produbljena saradnja sa Mađarskom, te naglasio da je ona veoma značajna i uspješna zahvaljujući i ulozi Orbana.

"To je putokaz na kome se treba kretati i zahvalio sam za razumijevanje Mađarske u pogledu evropskog puta BiH, iako se nažalost nije desilo da se dobije kandidatski status. U BiH u tom smislu postoji znatno razočarenje što sam rekao Sijartu", naveo je Dodik.

On je izrazio zahvalnost što je Mađarska ispunila obećanje premijera Orbana da se privrednici u Srpskoj pomognu sa 35 miliona evra.

"To će ići za podršku privrednim subjektima, a početkom iduće godine imaćemo novi krug od 35 miliona evra. To je praktična podrška koja nama dosta znači kao i na planu prijateljstva koje gradimo", rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana