Dodik: Vidljiva ekspanzija muslimanskog nacionalizma u BiH

Srna
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ekspanzija muslimanskog nacionalizma u BiH veoma vidljiva, a produkt je ohrabrenja koji je dobijali sa zapada, a doskora i od Hrvatske.

Dodik je istakao da je u tom pogledu vidljivo da je došlo do zloupotrebe podrške, te naveo da SDA, kao najjača stranka muslimana u BiH u svom programu ima ukidanje konstitutivnosti i ustavne strukture u BiH.

“To niko od stranaca ne primjećuje niti želi, a onda nama na bazi neke retorike žele napraviti čitavu zapadnu politiku protiv nas”, rekao je Dodik za hrvatsku Novu TV.

On je naveo da muslimani u BiH žele majorizaciju, žele podrediti srpski i hrvatski narod, da naprave organizaciju BiH koja ne uvažava konstitutivnost naroda i entitetski sastav.

Na konstataciju da BiH ide na izbore bez riješenog pitanja o hrvatskom narodu, Dodik je istakao da to zavisi od volje muslimana u BiH.

“Hrvatski narod ima ista prava kao svi narodi i sasvim opravdano traži svoje teritorijalnu političku strukturu. Imaju moju podršku”, rekao je Dodik.

On smatra da od Hrvata zavisi što će raditi dalje, napomenuvši da je razgovarao sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, kao i sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem sa kojim, kaže, ima dobar odnos, a pričaju o uspostavanju sistema koji garantuje mir.

Najviše, dodao je, pričaju o opravdanim zahtjevima o pitanju ravnopravnog i jednakopravnog postupanja, te ističe da mu je veoma drago što Milanović i premijer Andrej Plenković imaju gotovo jasan stav.

“Koliko vidim, razlikuju se u nekim metodologijama”, rekao je Dodik i dodao da je Milanović u pravu kad to postavlja kao pitanje “biti ili ne biti”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana