Dodik: Večernji prijem je proslava početka progona Srba iz Sarajeva

Srna
Dodik: Večernji prijem je proslava početka progona Srba iz Sarajeva

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da prijem koji večeras u zgradi Predsjedništva BiH organizuju Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom 1. marta privatna zabava dva člana Predsjedništva BiH.

 

Na pitanje Srne da prokomentarše prijem koji večeras organizuju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom 1. marta, takozvanog “dana nezavisnosti” BiH, Dodik je rekao da praznik koji oni slave, u istoriji Srba na ovim prostorima simbol je početka građanskog rata i preglasavanja jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

On je podsjetio da zajedničke institucije BiH nikada nisu usvojile zakon po kome bi 1. mart bio ikakav praznik u BiH, a takva procedura predviđena je Dejtonskim mirovnim sporzumom.

“Čuvajući 1. mart kao praznik i namećući ga Srbima, koji se tog datuma iz 1992. godine sjećaju sa nelagodom i strahom, čuvanje je ideje o unitarnoj BiH, kakvu su protiv Srba izglasali na lakrdiji od referenduma. Sve dok takav datum bude u kalendaru zajedničkih praznika koji to nisu, jasno je da od ove i ovakve zemlje nema ništa”, naglasio je Dodik.

On je rekao da svi koji budu večeras krenuli na taj prijem dobro bi bilo da znaju da je 1. marta 1992. godine u centru Sarajeva, u miru, zapaljena srpska zastava i ubijen srpski svat.

“Treba da znaju da ovi što su ih pozvali slave upravo to, početak progona Srba iz Sarajeva, onda i iz BiH, i da svojim prisustvom na tom prijemu direktno doprinose konfuziji u ionako nesređenoj BiH”, zaključio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. /kraj/tp

Dodik: Nijedna odluka neće proći dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da nijedna odluka ni zakon neće proći dok ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH.
Dodik je naglasio da ne zna dokle će to trajati.

On je istakao da je izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da je “Ustavni sud BiH njihov mehanizam za nametanje rješenja u BiH” sasvim dovoljna da se u Srpskoj upale svi alarmi.

“To je realizacija njihove deklaracije /SDA/, a nama pokušavaju da žprodajuž naivnost da je to samo žjedno mišljenjež. U tom mišljenju, koje je napisano u deklaraciji, nema Republike Srpske niti Dejtona. I to nije rušenje Dejtona, ali jeste verbalna izjava Milorada Dodika?”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sprovođenje te deklaracija se dogodilo juče, kada je prihvaćen prijedlog zakona o smjeni Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska protiv ovakvog pravosudnog sistema, ali da ne treba sada smjenjivati VSTS dok se ne postigne dogovor o eventualnoj kompletnoj reformi pravosudnog sistema.

“Šta dalje? Predložili smo zakon koji se tiče Ustavnog suda BiH, to je tačno. Vidite da ovi iz Srpske /opozicija/ pokušavaju da opravdaju svoj izostanak te vrste i time pomažu Izetbegoviću da on ne podrži zakon. Oni su dio većine koju su već formirali juče, ali su se malo preračunali. Savjet ministara je izabran i ne može da bude smijenjen, ako za njega ne glasaju u Domu naroda, a neće glasati”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik smatra da treba početi procese koji su u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te unaprijediti dijalog o svim pitanjima - i o funkcionisanju BiH i svih segmenata sistema u BiH.

On je naglasio da treba razgovarati i o raznim drugim mogućnostima, jer BiH poslije silnih razgovora u ovih 25 godina, poslije velikog broja međunarodnih konferencija, velikog kapitala koji je međunarodna zajednica uložila, prije svega u FBiH, nije uspjela, dodavši da je to neuspjeh međunarodne zajednice.

“Sada Metju Palmer i ostali brane svoj neuspjeh, ali nisu uspjeli da naprave BiH kakvu su oni htjeli”, istakao je Dodik.

Dodik: Primarni cilj Srpske - izvorni Dejton

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodika istakao je da je primarni cilj Republike Srpske izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH.

"To su legitimni ciljevi i ne vidim šta je tu sporno. U Republici Srpskoj
nema plan za secesiju, nije donesena nijedna odluka koja se tiče toga, niti je to na dnevnom redu. Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton", naglasio je Dodik.

On je istakao da nikada nije pozivao na oružani sukob u BiH za razliku od Bakira Izetbegovića koji prije par dana kaže "uzećemo oružje i ratom braniti ono što smo stekli".

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je konstatovao da je BiH propala država i da mnogi i u svijetu smatraju da je ona neodrživa.

"Međunarodni intervecionizam nigdje se nije pokazao održivim. Dio međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH. Najsvježiji primjer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili", rekao je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

"Vidljiva je politika zajedničkog djelovanja dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara sa željom da prikažu Republiku Srpsku kao remetalički faktor i da treba oni nešto da uređuju u Banjaluci i Republici Srpskoj. Šta oni misle da su ovdje voštane figure koje će da rade po njihovom nalogu i da budu podrška muslimanima", upitao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti ima "Islamsku deklaraciju" Alije Izetbegovića, niti Deklaraciju SDA koja je puna mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj i koja se svakodnevno plasira iz Sarajeva.

"To je uzrok svih problema ovdje, ta njihova mržnja prema svemu što je srpsko. Izetbegovićevo svojatanje Banjaluke kao njegovog šehera služi za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti. Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću, nego Izetbegoviću", poručio je Dodik.

Govoreći o napadima na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji u posljednje vrijeme neprestano dolaze iz Sarajeva, Dodik je rekao da je za razliku od njih Vučić čovjek mira i stabilnosti u regionu, te da se ponaša državnički.

"Veoma je jasno njegovo opredjeljenje da za sve što se dešava u Republici Srpskoj treba da prođe kroz njene institucije, kao i da je više puta ponovio da poštuje BiH i njene teritorijalni integritet, ali da brine i za Republiku Srpsku. Njima u političkom Sarajevu to očigledno nije dovoljno, pa traže od njega i neku rekaciju, kao da mi ne znamo šta treba da radimo i da ne razmišljamo svojom glavom", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je BiH duboko podijeljeno društvo, da Sarajevo nastoji da cijelu BiH podvede pod svoju politiku iskazanu kroz "Islamsku deklaraciju" i Deklaraciju SDA, koji je u potpunosti antidejtonski dokument i urušava Ustav BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana