Dodik: U subotu o uvođenju vanrednog stanja

G.S., Srna
Dodik: U subotu o uvođenju vanrednog stanja

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona, te najavio da će u subotu, 28. marta, biti održana sjednica Narodne skupštine Srpske radi uvođenja vanrednog stanja.

On je za RTRS naglasio da je Srpska na vrijeme počela sa oštrim mjerama, ali da to još ne znači da je uspjela u ovoj borbi jer epidemija ne staje, nego se širi zbog neodgovornih pojedinaca koji ignorišu apele.

Dodik smatra da pojedinci nisu dovoljno shvatili situaciju i da su neophodne oštrije mjere.

On je dodao da će uvođenje vanrednog stanja omogućiti da se brže donose potrebne mjere i zakoni.

“Vanredno stanje će nam omogućiti da intervenišemo posredstvom uredbi u zakonsku materiju i time regulišemo određene stvari. Uvođenje vanrednog stanja će značiti i mogućnost da brzo promijenimo Zakon o zaduživanju kako bismo povećali ovaj opseg”, naveo je Dodik.

On kaže da će na sjednici Narodne skupštine biti razmatrana samo jedna tačka, a to je uvođenje vanrednog stanja.

“Ustavom Republike Srpske je propisano kako se društvo ponaša u vanrednom stanju. Učinićemo sve da zaštitimo naše društvo jer je ovo ozbiljna situacija, koja je ozbiljnija od one prije sedam dana”, rekao je Dodik.

On je apelovao na sve da se manu političkih tema.

“Imao bih i ja o mnogo čemu govoriti, ali ću reći da je neprihvatljivo da se uznemiravaju oni koji rade, kao što je bilo i u Fabrici obuće žBemaž. Tu su neki radi lične promocije ugrozili one koji rade. Podržavam rukovodstvo ove fabrike da preduzme sve zakonom predviđene postupke”, rekao je Dodik.

On smatra da je za sve političare najvažnije da budu okupljeni u postojećoj krizi.

“Nažalost, opozicija sada negdje vreba sa strane i pokušaće da pravi neku atmosferu. Dobro bi bilo da ne bude usvojen budžet BiH, jer ako bude usvojen, ono što ostane od prihoda biće upućeno entitetima. To što ostane entitetima biće možda i do 50 odsto manje i imaćemo situaciju da će na nivou BiH biti rasipništvo, a u Republici Srpskoj i FBiH neće se moći pokriti osnovne obaveze. Zato je važno da i ovi iz opozicije ne nasijedaju na ovakve stvari. Moramo zajednički djelovati”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da je Republika Srpska preduzela sveobuhvatne mjere koje mogu dati dobar rezultat ukoliko nema neodgovornih pojedinaca.

“Karantini koje smo uveli bitno su smanjili broj ljudi koji dolaze, a juče smo imali tek 24 lica koja su se pojavila na graničnim prelazima. Sada je osnovna stvar da bukvalno jurimo za onima koji su imali kontakt sa zaraženim licima kako bismo mogli da putem testiranja sagledamo stanje i preduzmemo mjere”, kaže Dodik.

Prema njegovom mišljenju, važno je da se svi, za koje je utvrđeno da su pozitivni na virus korona, nalaze u posebnim prostorima i da uvođenje policijskog časa ima efekta.

“Tim kojim rukovodim je zadužen za nabavku određenih materijala, prije svega, respiratora. Radimo konstantno kako ne bi načinili nijedan propust kojim bi omogućili širenje virusa korona”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da nisu na najbolji način koordinisane mjere sa Federacijom BiH /FBiH/, koja kasni sa potrebnim mjerama.

“FBiH će biti potencijalno mjesto za širenje epidemije i moraćemo da vidimo koje ćemo mjere da preduzmemo. Mi kada smo kretali oni su prespavali, kada smo mi zatvarali škole i kafiće, oni to nisu uradili. Evidentno je da je situacija gora u FBiH, jer već imaju tri smrtna slučaja. Oni samo testiraju one koji dođu na bolničko liječenje, a ne kao što smo mi jurili ljude koji su bili u dodiru”, rekao je Dodik.

On kaže da se mora vidjeti šta će biti ako se virus proširi u FBiH, da je to najveća briga.

Govoreći o situaciji u privredi, Dodik je rekao da Srpska posebno o ovome vodi računa.

“Uz postojeće mjere, pripremili smo i druge koje će ići za tim da preuzmemo i plaćanje za sektore saobraćaja, trgovine, ugostiteljstva, hotelijerstva, jer nemaju prihode. Učinili smo sve da sačinimo set mjera kojima bi zaštitili radna mjesta i radnike. Želimo da poslodavci zadrže radnike, a mi ćemo s njima dogovarati kako dalje”, naveo je Dodik i ponovio da nije spreman da podrži firme koje otpuštaju radnike.

On je naglasio da će biti formiran fond za pomoć privredi u koji bi trebalo da bude prikupljeno oko 500 miliona KM i da će u narednih šest, sedam dana biti pripremljen set mjera kojima će biti tretirana naredna dva mjeseca.

“U narednih par dana donijećemo mjere koje će se odnositi na april, jer moramo zaštiti privredu i radnike. Iz fonda će biti intervenisano prvenstveno za plate, ali intervenisaćemo i na neki drugi način. Jedan od primjera jeste obućarski sektor kome ćemo pomoći. Moguće je da ćemo isplatiti sektorima koji su ugroženi zagarantovanu platu od 520 KM po radniku, a da poslodavac plati doprinose, jer je cilj da održimo radna mjesta”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne treba da dođe do smanjenja plata u javnom sektoru koji podržava fondove, to bi bio udar na penzije.

Dodik je ponovio da je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio dobar, jer je će tržište Srpske biti snabdijevano potrebnim namirnicama.

“Do kraja godine nećemo imati problema sa uljem, brašnom, šećerom, solju, kafom i ostalim potrebnim namirnicama. Obezbijedili smo od Srbije 15.000 tona pšenice, 10.000 tona kukuruza, 5.000 tona soje. Vlada Srbije je donijela odluku o isporuci repromaterijala Fabrici žBimalž iz Brčkog, a očekujem da ovih dana dobijemo i 15 respiratora”, naveo je Dodik.

On je ponovio da bi Srpska trebalo da nabavi i 25.000 testova na virus korona, ali da postoje narudžbe i od 50.000 i 100.000.

“Prema nekim analizama nas ne bi trebalo da zadesi španski ili italijanski scenario, ali koji god nas zadesi i ako bi imali gubitke bilo bi loše. Kada je riječ o vanrednom stanju, niko ne treba da sumnja da smo odlučni da sprovedemo sve potrebne mjere. Ovaj mjesec koji dolazi mjere će biti još oštrije, a analizu ćemo napraviti u maju, kada će se znati gdje se društvo nalazi”, istakao je Dodik.

U Srpskoj je do sada virusom korona zaraženo 121 lice.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra sjednicu skupštinskog Kolegijuma za utvrđivanje prijedloga dnevnog reda i termina održavanja posebne sjednice republičkog parlamenta.

Na osnovu dogovora postignutog na sastanku koji je danas sazvala predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, na posebnoj sjednici Narodne skupštine trebalo bi da, na zahtjev Vlade, bude proglašeno vanredno stanje na teritoriji Srpske zbog virusa korona.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman, potpredsjednik Ustavnog suda Snežana Savić, ministar pravde Anton Kasipović i generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana