Dodik: Ustav Srpske nezakonito mijenjali visoki predstavnici, za BiH najbolje vraćanje izvornom Dejtonu

Srna
Dodik: Ustav Srpske nezakonito mijenjali visoki predstavnici, za BiH najbolje vraćanje izvornom Dejtonu

BANjALUKA- Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je intervencionizam međunarodne zajednice i visokih predstavnika zaglavio BiH i doveo je u rasulo, te da u tom pogledu treba razmišljati o svim aspektima.

On je ponovio da je najbolja varijanta da se BiH vrati izvornom Dejtonu.

- Međutim, ima onih koji su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su stranke iz Federacije BiH. One smatraju da BiH treba reorganizovati, ali sada su u prilici da čuju da postoje i druge opcije -  rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da u BiH jedino može da bude održiva Republika Srpska i dodao da je zahtjev za autonomijom legitiman stav srpskog naroda u BiH.

- Srpska ima institucije, teritoriju, stanovništvo i budžet koji je održiv. U nemogućim uslovima smo pokazali da možemo da preživimo kao institucionalna i teritorijalna organizacija. Možete zamisliti kako bi se mogli pokazati uspješnim da nema priče koja se zove BiH - rekao je Dodik.

Naglasio je da je jedno sigurno - da Dejtonski mirovni sporazum, onako kako je napisan, može da sačuva BiH.

On je podsjetio da je autonomno pravo Republici Srpskoj godinama oduzimano od visokih predstavnika koje su podržali Evropa i SAD.

- BiH je za nas neprijateljska. Kada mi spomenete BiH, mislim da neki neprijatelj juriša i hoće da opet nešto oduzme Srpskoj. Zašto je tako neka se pitaju oni koji su sprovodili globalne politike. Nećemo prihvatiti ustav kojim će biti legalizovana kršenja Dejtonskog sporazuma, a učiniću sve da formiramo generaciju političara u Srpskoj koja to neće prihvatiti - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je povodom 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske rekao da je nezakonito promijenjen od visokog predstavnika i da se mora prilagoditi ustavu napisanom u Dejtonu, te smatra da ima elemenata za takvo nešto.

- On je promijenjen nezakonitom, neustavnom, kriminalnom intervencijom visokog predstavnika (Volfganga) Petriča, tog čovjeka koji je ovdje nanio mnogo problema i zla - napomenuo je Dodik.

On je dodao da u SNSD-u, čiji je lider, imaju formiran akt koji se zove „novo rješenje za novi ustav“ i da se traga za načinom na koji će biti donesen da bi bio potpuno legitiman, snažan.

Dodik je naveo da je ideja da se sa tim ode pred Narodnu skupšinu i da se u usvoji u formi prijedloga za referendumsko pitanje: "Da li podržavate taj ustav Republike Srpske", a da referendom proglasi obavezujućim, tako da se izbjegnu neke druge procedure.

Kada narod podrži taj ustav, kaže Dodik, on bi samo bio proglašen u Narodnoj skupštini i to bi bio krajnji čin, ali to još proučavaju.

Dodik je istakao da pozdravlja svaku vrstu dijaloga kao što je bila tribina "Republika Srpska pred novim izazovima", te ocijenio da treba obezbijediti da se u BiH, Sarajevu i na svakom drugom mjestu održe sastanci ljudi koji različito razmišljaju o Balkanu.

Rekao je da je američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer prijatelj Republike Srpske i da su njegovi stavovi odavno poznati.

Mejer je juče, na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima", rekao da je vrijeme da Republika Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, kao i da BiH i dalje neće biti ništa drugo do fiktivna država, što je oduvijek i bila.

1. mart Srpska neće slaviti

Podvukao je da 1. mart Republika Srpska neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u Srpskoj.

- Srpski narod treba da vidi kakav je taj Ustavni sud. Oni odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da Ustavni sud BiH koliko god puta hoće može da donese odluku praznicima, ali je on neće provoditi.

- Neka šalju tužioce na mene - rekao je Dodik.

Napomenio da je kada je riječ o zakonu o porijeklu imovine,  SNSD  prije nekioliko dana usvojio inicijali dokument i dogovorio se na sjednici Izvršnog komiteta da to dostave svim političkim partijama.

- Dogovorili smo  da ostavimo neki pristojan rok da sve partije pozivamo na dijalog prije nego što bude u formi dijaloga upućen Skupštini - rekao je Dodik.

On je dodao kako bi volio da opozicija i vlast imaju zajednički prijedlog i da prije skupštinskog zasijedanja imaju raspravu.

- Oni koji budu korektni i pošteni, moraju da znaju da smo spremni da uradimo i neka rješenja, ali nismo spremni da pravimo predstave - rekao je Dodik.

Taj prijedlog, dodao je, uputiće u ponedjeljak ili u utorak svim političkim partijama i tražiti od njih da se izjasne da li ga prihvataju i da li žele da budu pregovarači, imaju li kakve primjedbe, a ako imaju i potrebu da eksperti s obje strane pokušaju da se usaglase.

- To sve prihvatamo. Kada to vrijeme prođe, to je 15, najviše 30 dana, da se okupe oni koji hoće da se okupe da taj prijedlog predlože Narodnoj skupštini, a oni koji neće moći će da prave svoje scene u Skupštini - rekao je Dodik.

On je objasnio da je taj prijedlog baziran na već postojećem zakonskom rješenju u Srbiji, koji je prije nekoliko dana imao određene izmjene i dopune.

- Mi smo to ugradili u naš prijedlog i prilagodili ga našim institucionalim mogućnostima. Vjerujem da ćemo svi biti pozitivni. Znam da je opozicija ranije imala svoj prijedlog zakona, imali smo primjedbe u pogledu implementacije, sada smo spremni da sjednemo sa njima i razgovaramo o tom ., zaključio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana