Dodik: U Srpsku ovih dana stižu nove količine vakcine “Sputnjik ve”

G.S.
Dodik: U Srpsku ovih dana stižu nove količine vakcine “Sputnjik ve”

BANjALUKA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi ovih dana Republika Srpska trebala da dobije nove količine ruske vakcine “sputnjik ve”, te naglasio da se i prilikom nabavke vakcina protiv virusa korona još jednom pokazalo da je Srpska jedina funkcionalna u BiH.

On je napomenuo da Srpska ima nešto vakcina “fajzer”, a da postoji mnogo problema sa vakcinom “astra zeneka” u tumačenju koje dolazi od EU koja je matični prostor za njenu proizvodnju.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima dovoljno respiratora, maski i materijala i prostora za liječenje pacijenata od virusa korona.

Dodik je za RTRS rekao da je Republika Srpska tokom pandemije virusa korona cijeli proces vodila vrlo odgovorno, da ni u jednom trenutku ništa nije zastalo i da je nabavljeno sve što je neophodno.

“Republika Srpska je učinila sve da rezerviše i napravi okvirni ugovor sa ruskim proizvođačem na 1,1 milion vakcina”, istakao je Dodik, dodajući da samo one zemlje koji su proizvođači mogu računati da imaju vakcinu.

On je rekao da je Republika Srpska platila 6,2 miliona evra za vakcine preko mehanizma “Kovaks” i nije ih dobila iako predstavnici međunarodne zajednice i dalje tvrde kako političari ovdje ne rade svoj posao, a da su oni dobronamjerni.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska jedina funkcionalna u BiH, što se pokazalo i prilikom nabavke vakcina protiv virusa korona.

“Niti može funikcionosati FBiH, niti zajednički novo BiH, niti znatan broj kantona”, kaže Dodik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je naglasio da se posljednjim mjerama stabilizovala situcija u širenju virusa korona, ali da je neophodno da one i dalje budu poštovane.

“Bio sam deprimiran i tužan kada je u Srpskoj dnevno umiralo 35 ljudu. Sve zavisi od ponašanja građana, koji moraju poštovati propisane mjere”, istakao je Dodik.

Dodik, koji je u decembru prošle godine bio pozitivan na virus korona, rekao je da će se vakcinisati ruskom vakcinom “sputnjik ve” kada mu to preporuči ljekar, dodajući da za sada ima dovoljno antitijela.

On je pozvao građane Srpske da budu odgovorni i da poštuju epidemiološke mjere, dodajući da ima nekih koji mjere nazivaju lakrdijom.

Dodik je rekao da je Republika Srpska od početka pandemije virusa korona pokušavala raznim mjerama da očuva privrednu aktivnost, te da je to dalo rezultata.

On je izrazio uvjerenje će Republika Srpska i u ovoj godini biti finansijski stabilna, da neće biti zastoja u isplati plata i penzija, dodajući da se traže načini da se zdravstvenim radnicima povećaju plate i daju određene naknade.

Prema njegovim riječima, u tome se uspjelo jer je postojao dijalog sa privrednim i sindikalnim strukturama u pokušaju da se održi jedna deviza, postavljena kao cilj na početku, a to je da se ne izgube radna mjesta.

On je istakao da je Republika Srpska na kraju prošle godine imala kumulativno više od 1.000 radnika nego prije pandemije.

“Od 1. januara do 7. aprila ove godine direktni porezi i doprinosi u strukturi javnih prihoda veći su za 14 odsto u Republici Srpskoj, a isto tako imamo pad indirektnih prihoda, koji su baza za finansiranje lokalnih zajednica, od minus 1,7 odsto”, kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da je u prva četiri mjeseca ove godine povećana prosječna neto plata isplaćena u Republici Srpskoj, koja iznosi 984 KM, što je značajno približavanje cilju da to bude oko 1.000 KM.

“Plata u Republici Srpskoj u prva četiri mjeseca ove godine nominalno je veća za 2,3 odsto. Penzije smo povećali na početku godine tri odsto, invalidnine su povećane tri odsto”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u periodu januar-februar ove godine industrijska proizvodnja rasla 10,6 odsto, izvoz je veći za 6,6 odsto, a uvoz manji za 5,5 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosio 86,8 odsto.

On je izrazio očekivanje da bi u ovoj godini bruto domaći proizvod Republike Srpske mogao da poraste na plus tri, ističući da to treba obezbijediti nastavkom domaće potrošnje i investicijama.

“Ovog proljeća u toku su pripremni radovi na izgradnji hidroelektrane žBuk Bijelaž, vrijednosti 25 miliona evra. Nastavljamo sa aktivnostima vezano za izgaradnju auto-puta od Doboja prema Modriči i Brčkom, a s druge strane od Rače prema Brčko distriktu, da bi na kraju završili sa auto-putem koji treba od Banjaluke da dođe do Kuzmina i Beograda”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da se radi na utvrđivanju buduće trase auto-puta Banjaluka-Prijedor, realizaciji izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.

“Republika Srpska je u ovoj godini opredijeljena za još neke energetske projekte, a želimo i da podržimo naše privatne investitore, ali i strane”, kaže Dodik.  

Očuvati političko-teritorijalni položaj Srpske

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je prioritet da bude očuvan političko-teritorijalni položaj Republike Srpske, jer još nije riješeno bazično pitanje njenog statusa.
“Da je bilo do moje volje to bi davno riješili, ali moramo graditi uslove za jačanje statusa Srpske. Važno je što smo Srpsku unaprijedili, a njen napredak se ogledao u činjenici da smo u Banjaluci razvijali, ne samo institucije, nego i kapacitet kojim se može nosti značaj jakog i velikog centra”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je ponovio da je potpuno uvjeren da BiH kao zemlja nema nikakvu šansu, te da je Republika Srpska zamorče jedne nemoguće BiH.

“Republika Srpska je zarobljena u svemu tome i mi trpimo ozbiljnu štetu zbog neefikasnosti BiH i njenog zarobljenog stanja, te zbog ambicije stranaca da je učine takozvanom funkcionalnom, a to znači unitarnom i centralizovanom sa silnim prenošenjem i otimanjem nadležnosti Republici Srpskoj, kao što su to radili u prošlosti”, rekao je Dodik.

Govoreći o izboru novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je naveo da je trenutno priča o izboru utihnula, ali i da stranici žele nejake lidere u BiH.

Dodik je istakao da je ponosan na ono što je radom ostavio u Republici Srpskoj, izgrađujući škole i bolnice.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da su značajna sredstva ulagana u sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj i da nema podjele na istočni i zapadni do Republike.

“Nemamo tu neke probleme, nego neodgovorne pojedince koji pokušavaju da kažu -žSada sam nešto i do sada ništa nije valjalo i od sada što kažem će bitiž. Pozivam sve ljude koji drže do politike koju vodim da se okupe oko ideje da nam se vrate svi naši članovi /SNSD/i da formiramo snažan blok u Republici Srpskoj, jer nas čekaju izazovi na nivou BiH”, kaže Dodik.

On je podsjetio da su u Banjaluci do sada realizovani značajni infrastrukturni projekti, ali da se ne smije manipulisati građanima.

Dodik je napomenuo da mu je cilj bio da Banjaluka bude glavni grad Srpske, da bude izgrađena kao snažan administrativni centar i da ima više zaposlenih nego prije posljednjeg rata.

On je naglasio da Banjaluka mora da živi i nastavi sa funkcionisanjem, te da se iz nje ne mogu slati loše poruke.

“Gradonačelnik Banjluke /Draško Stanivuković/ šalje loše poruke, a to je radio i prije nego što je izabran. Bez obzira na sve, SNSD će dobiti naredne izbore, jer se Republika Srpska uz naše vođstvo ekonomski razvijala i pokazala politički otpor”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Stanivuković je pokazao pravo lice u vremenu pandemije virusa korona, jer je za epidemiološke mjere rekao da su lakrdija.

“Aktuelni gradonačelnik je doveo mafijaše u svoju kući i slikao se sa njima. To ovaj grad ne primjeti. Boriti se protiv kriminala je u redu, ali ne smije se spekulisati. Kada govorimo o budžetu grada, pitam - ko je on da ga dobije? Budžet usvajaju odbornici i on mora da pregovara. Sve je učinio da do dogovora ne dođe i zabranio je da se grad čisti”, kaže Dodik i napominje da će gradski budžet biti usvojen na prvoj sjednici Skupštine grada.

On je rekao da podržava odbornike u Banjaluci koji smatraju da prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, porodiljama i privrednim organizacijama treba pomoći.

Dodik je ocijenio da su posljednji protesti u Banjaluci bili politički i pozvao građane da se vrate istinskim politikama koje znače integraciju i jačanje grada, jer, kako je naveo, Stanivuković promoviše samo sebe.

“Treba nam odgovoran gradonačelnik, a ne neko ko samo obećava. Za vrijeme SNSD je u Banjaluci uloženo dvije milijarde KM što znaju stariji stanovnici ovoga grada. Izgradili smo toplovod, Univerziteski klinički centar, Administrativni centar Republike Srpske i realizovali značajne projekte”, rekao je Dodik.

 

Dodik: Moguće povećanje plata zdravstvu, policiji i prosvjeti

 Srpski član i predsjedavajući Predsjedištva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS da će biti razmatrana mogućnost povećanja plata zdravstvu, policiji i prosvjeti u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da je to realno zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima koje je Srpska ostvarila i na početku ove godine.

"Neće biti zastoja ni u platama, ni u penzijama. Tražimo način da se zdravstvenim radnicima povećaju plate, i da sa povećanjem idemo prema policiji, prosvjeti. Vjerujem da ćemo za mjesec, dva moći izaći sa jasnom računicom", istakao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da bi to bio jedinstven primjer da se u uslovima pandemije povećavaju primanja, nađe potencijal i osigura takvo kretanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana