Dodik: Republika Srpska formirana u miru

Srna
Dodik: Republika Srpska formirana u miru

PELAGIĆEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad izjavio je uoči 29 godina od osnivanja Narodne skupštine da je sve u vezi sa formiranjem Republike Srpske urađene u miru, prije sukoba u BiH, što potvrđuje i činjenica da je prva sjednica tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH održana u sadašnjoj zagradi parlamenta BiH u Sarajevu.

"Prva sjednica Skupštine srpskog naroda održana je u tadašnjoj zgradi parlamenta BiH i sada je to zgrada parlamenta BiH. To svjedoči da je tada bio mir, da nije bilo rata i da smo mi sve stvari oko formiranja Republike uradili prije sukoba", rekao je Dodik novinarim tokom posjete Peleagićevu.

On je dodao da je bio na toj sjednici kada je formirana Skupština i da je jedini aktivan političar iz tog vremena.

"To su bila teška, turbulentna vremena opšte podjele, sukoba koji su dolazili, a Narodna skupština je uspjela u tom teškom vremenu da se nametne kao mjesto važnih odluka za srpski narod u cjelini", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna od najvažnijih odluka Skupštine jeste formiranje Republike Srpske i donošenje Ustava 28. februara 1992. godine.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Dodik: U Sarajevu je uništena Srpska zajednica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom usvajanja Izvještaja o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godina, da je u tom gradu potpuno uništena srpska zajednica i imovina Srba vrijedna 50 milijardi maraka.

"U Sarajevu je, što se tiče Srba, potpuno satrta i uništena srpska zajednica, preko 150.000 ljudi je izašlo, a Srbi su tamo imali preko 50.000 stambenih jedinica i da svaka u prosjeku košta 100.000 maraka, što je minimum, to je 50 milijardi maraka bogatstva koje je ostalo u Sarajevu i koje su Bošnjaci dobili za nisku vrijednost, a mnoge su i oteli, kao što su stanovi bivših pripadnika JNA koji nikada nisu vraćeni vlasnicima", rekao je Dodik novinarima tokom posjete Pelagićevu.

On je dodao da činjenice govore o tome da je nad Srbima vršen zločin u logorima, da su bacani u jame oko Sarajeva i da su to pokušali da sakriju, prije svega muslimanski mediji i vlast, a onda i dio međunarodne zajednice.

"Šta mi imamo od tog izvještaja? Imamo, vjerujem, istinu, a mi hoćemo golu istinu", istakao je Dodik i pozvao sve koji imaju bilo kakve činjenične spoznaje o događajima tokom rata u Sarajevu da ih dostave, jer će se izvještaj dopunjavati u kontinuitetu.

Dodik je dodao da je pisanje izvještaja za Sarajevo bila obaveza koju su nametnuli stranci.

"To je bila obaveza koju su sami sebi zadali stranci, putem Suda za ljudska prava tražen je izvještaj od muslimana za Sarajevo, što muslimani, naravno, nikada nisu uradili, ali su zato stranci natjerali tadašnje vlasti Republike Srpske da prave izvještaj na koji su se oni kasnije pozivali čak i u sudskim procesima u Hagu", istako je Dodik.

On je rekao da su izvještaj u stvari sačini stranci, a tadašnja vlast Srpske ih samo prihvatila kao svoj.

"Vlada i parlament Republike Srpske su poništili taj izvještaj koji je bio pun netačnosti i odlučeno je da se pravi izvještaj za Sarajevo i novi izvještaj za Srebrenicu koji će, vjerujem, biti gotov najviše za mjesec dana", najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, izvještaj koji je usvojen pisali su stručnjaci iz svih krajeva svijeta, najvažnija imena iz te oblasti.

Vlada Republike Srpske primila je danas k znanju Izvještaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godina.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu je stručnjak iz Izraela Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma koji se sjednici priključio posredstvom video-linka.

Izvještaj se bavio istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu sa istorijskog, vojnog, političkog i drugih aspekata, a odnosio se i na realnu postavku i ulogu medija u izvještavanju tokom ratnog perioda u BiH i konkretno u Sarajevu. Izvještajem je obuhvaćena i trauma koju su Srbi prošli tokom rata, a koju prolaze i danas.  

Srbi za Trapma

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da na izborima za predsjednika SAD podržava Donalda Trampa i da je njegov protivkadidat Džo Bajden srbomrzac.
"Neće valjda Srbi glasati za Bajdena koji je običan srbomrzac i okuplja oko sebe one koji će, ako dođu na vlast, sigurno sve usmjeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i protiv Hrvata u političkom smislu", rekao je Dodik novinarima u Pelagićevu.

On je naveo da će Srbi odlučiti sami, a, ukoliko njega neko sluša, onda će glasati za Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana