Dodik: U narednih pet godina dovoljno smještajnih kapaciteta za djecu

Srna
Dodik: U narednih pet godina dovoljno smještajnih kapaciteta za djecu

ALEKSANDROVAC - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je cilj Republike Srpske da izgradi dovoljno kapaciteta za svu djecu predškolskog uzrasta, što bi trebalo da bude urađeno u narednih pet godina.

- Ovo je važan dio obrazovnog sistema, jer tu djeca dobijaju prve i najvažnije informacije zbog čega je važno da tome pristupimo na jedan organizovan i sistematski način - rekao je Dodik novinarima u Aleksandrovcu nakon otvaranja novog vrtića za 60 mališana.

On je izrazio zadovoljstvo što je dio tima koji je radio na ovom projektu.
- Aleksandrovac ima jaku industrijsku zonu sa više zaposlenih nego stanovnika, te je pored škole logično da se izgradi ovakav vrtić - dodao je Dodik.

Najavio je da bi u ovoj godini trebalo da bude započeta izgradnja novog vrtića u Laktašima, a biće razmotreno i da se to radi i u drugim ruralnim zajednicama gdje za tim ima potrebe.

- Smatram da to treba da budu posebni, a ne integrisani objekti kroz škole ili da se adaptiraju postojeći - naglasio je Dodik.

Otvaranju su pristustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.

Cvijanovićeva je ocijenila je da je otvaranje vrtića "Bajka" u Aleksandrovcu značajan iskorak u ukupnom predškolskom obrazovanju Srpske, a namjera je da se obezbijedi što veći obuhvat djece u urbanim i ruralnim sredima.

Cvijanovićeva je naglasila da se stiču uslovi da se ovako nešto radi širom Republike Srpske, jer se do sada taj proces vršio u različitim objektima.

- Ovo je dobar model udruživanja sredstava, Vlada Republike Srpske obezbijeila je 800.000 KM, ali tu su i donacije Švajcarske, UNDP-a. Koristili smo i mehanizam saradnje domaćih i međunarodnih finansijskih organizacija - rekla je Cvijanovićeva.
Prema njenim riječima, ovo je razvojna šansa Srpske, jer se na ovaj način pomaže roditeljima da usklade poslovne i porodične obaveze, a i procesu obrazovanja prilazi se na drugi način.

- Ovo otvara i neke druge prilike, jer je u vrtiću zaposleno 11 ljudi, što doprinosi razvoju Republike - smatra Cvijanovićeva.

Karapetrović izjavio je da je izgradnja vrtića "bajka" u Aleksandrovcu koštala više od milion KM i da će njegovo otvaranje biti od velike koristi za mještane, posebno u ljetnom periodu, kada imaju puno obaveza.
Karapetrović je rekao da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 800.000 KM, dok je 166.000 obezbijeđeno kroz finansijski mehanizam od čega su 93.000 maraka donatorska sredstva, a 63.000 učešće opštine.
On je dodao da je opština obezbijedila i infrastrukturu za izgradnju, građevinske dozvole, a kroz ovaj projekat još su opremljena i izgrađena dva igrališta u druga dva vrtića na ovom području.
- Otvaranje ovog vrtića biće veoma zanačajno za naše poljoprivredne proizvođače, pogotovo u ljetnom periodu kada imaju puno obaveza - dodao je Karapetrović.

On je istakao da su potrebe za novim kapacitetima ogromne te se već priprema izgradnja novog vrtića u Laktašima, kao i da se nada da će od Vlade dobiti objekat u bivšoj kasarni Sarica koji bi mogao da se za iskoristiti za potrebe Trna.

Direktor vrtića "Bajka" u Aleksandrovcu Nataša Trninić rekla je će u novom objektu biti smješteno 52 djece uzrasta od tri do šest godina, cijena boravka je 150 KM, a radi deset časova dnevno.

- Ako sva djeca idu u vrtić, za treće dijete iz jedne porodice vrtić je besplatan - dodala je Trninićeva.

Šef kancelarije Razvojnog programa UN (UNDP) u Banjaluci Goran Vukmir rekao je da je vrtić izgrađen u okviru projekta "Rastimo zajedno: unapređenje dostupnosti i kvaliteta programa i usluga predškolskog vaspitanja i obrazovanja na području opštine Laktaši", uz podršku Petog ciklusa Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja. Vukmir je pozvao sve lokalne zajednice da se prijave za šesti ciklus finansiranja koji je otvoren.

Direktor Investiciono-razvijne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je javni poziv u okviru Finansijskog mehanizma traje do 17. februara.

Otac troje djece iz Aleksandrovca Goran Kovačević rekao je da će mu otvaranje ovog vrtića olakšati život, jer će imati gdje da ostavi djecu na čuvanje, a ona će pri tome dobiti i adekvatno obrazovanje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana