Dodik: Turkovićeva provodi spoljnu politiku SDA, a ne BiH

Srna
Dodik: Turkovićeva provodi spoljnu politiku SDA, a ne BiH

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ne provodi spoljnu politiku BiH, već SDA, a to je - ubaciti što više migranata u BiH, što je pogubno ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake.

Dodik kaže da Turkovićeva, imenujući Gordana Milinića za ministra savjetnika u Pekingu, "radi kao nenavođena raketa za koju nikada ne znate gdje će bubnuti i šta učiniti", te istakao da to govori da postoji ozbiljan problem u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

On je podsjetio da Turkovićeva duže vrijeme sprečava diplomatsku poštu njega kao srpskog člana Predsjedništva i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, što je neprihvatljivo.

Dodik kaže da je Turkovićeva, osim pojedinih Tegeltijinih pisama, neovlašćeno zadržala neka njegova pisma svjetskim državnicima u vezi sa time što je bošnjački član Predsjedništva pisao za Srebrenicu.

"Ovo sad što je uradila ovim imenovanjem je neprihvatljivo, jer Milinić nema nikakvu podršku srpskog naroda To je špekulant i sve to govori da Turkovićeva nije odustala da spašava SDS-ove kadrove", rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da će u tom smjeru reagovati odmah, te da ima šta da kaže Turkovićevoj.

"Ona ne drži ni do čega u BiH, najbolje razbija BiH i veoma vješto koristi zaostavštinu prethodnog ministra Igora Crnatka koji je ostavio to ministarstvo tako da srpski kadrovi nisu na šest najvažnijih mjesta u toj instituciji. Mi ne uspijevamo da to iznivelišemo jer Turkovićeva to ignoriše. Riječ je o nedgovornoj osobi koja ne provodi spoljnu politiku BiH, već SDA", ponovio je Dodik.

On je rekao da će prvom prilikom u Predsjedništvu otvoriti pitanje Turkovićeve kao ministra i tražiti od SDA da se na tom planu koriguje, jer ona, kako ističe Dodik, ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, koji se i zbog njenih poteza, sve više usložnjavaju.

Dodik je dodao da je Turkovićeva, između ostalog, svog sina imenovala na važna diplomatska mjesta, što je, kako ističe, potpuna privatizacija politike.

"Ako tako nastavi od zajedničke spoljne politike u BiH nema ništa", poručuje Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana