Dodik: Trajni mir na Balkanu nemoguć dok postoji problem otetosti teritorije

Srna
Dodik: Trajni mir na Balkanu nemoguć dok postoji problem otetosti teritorije

Beograd - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na Balkanu nije moguć trajan mir sve dok postoji problem granica i “otetosti teritorije”, te da je za stabilnost neophodno redefinisanje, odnosno objedinjavanje prostora gdje su većinski dominantni narodi.

“Mi smo ovdje eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu o mnogim pitanjima. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije ne možete da obezbijedite trajan mir”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”, komentarišući ideju o razgraničenju sa Albancima.

On je naglasio da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i prihvatiće sve što Srbija izabere kao definitivno rješenje.

Dodik je istakao da ostaje pri svom stavu da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako Kosovo dobije stolicu u UN.

“Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podijeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je 'sklepao' tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide”, rekao je Dodik.

On kaže da nema dileme da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti momenat u kojem će ujedinjenje Srbije i Republike Srpske biti moguće.

“Nemam dileme da će se to desiti, samo se bojim da ja ili neko drugi taj momenat ne propustimo”, napomenuo je Dodik.

On je rekao da će, ako bude mogao, ubrzati proces ujedinjenja, ali da nije avanturista i neće uvoditi narod u stradanje ili izbjeglištvo.

“Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona osjeća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 odsto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje smatra li da bi protesti u Beogradu mogli da dožive “majdanizaciju” i da li je to interes zapadnih sila, Dodik je ocijenio da je primarni interes Zapada da ima nestabilne države u regionu kako bi mogli da intervenišu.

“Niko ne želi jake lidere u regionu. Čim to neko postane, destabilizuju ga, jer im smeta. Srbija sad rješava problem Kosova i treba joj jaka pregovaračka pozicija, ali ako imate nestabilnosti unutra, odmah niste dovoljno snažni. Ovi koji hodaju ulicama nisu ni svjesni upotrebe i zloupotrebe u tom pogledu”, rekao je Dodik.

On je istakao da ne mari za zamjerke zbog njegove podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da podržava to što Vučić radi.

“Da nije demokratska, vlast (u Srbiji) bi izvela policiju i vojku i razbila proteste”, istakao je Dodik.

Navodeći da je u Srbiji evidentan ekonomski rast u uslovima kada ekonomije u okruženju stagniraju ili opadaju, Dodik je rekao da je Vučić svjestan problema i reaguje na njih.

Povodom problema u formiranju vlasti u BiH, Dodik je rekao da je ta vlast uvijek u paralizi i ukazao da je BiH nemoguća konstrukcija, a da je paraliza njen koncept.

On je naveo da to utiče i na Republiku Srpsku, ali je Srpska i u nemogućim uslovima pokazala sposobnost da egzistira.

“Da nema stranaca, BiH ne bi trajala ni dva dana. Pustite nas i mi ćemo biti država”, poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude nastavljena blokada, Srbi povući iz parlamenta BiH, a on iz Predsjedništva, Dodik je odgovorio da “će napraviti taktički najbolje što je moguće”.

“Nešto mi se sviđa da ih malo iritiram tamo”, rekao je Dodik.

Upitan da li mu je njegov savjetnik, režiser Emir Kusturica poklonio kišobran u bojama srpske zastave da ga nosi u Predsjedništvo BiH, Dodik je rekao da mu je “donio nešto i neke knjige”, ali da ga nije nosio jer nije ni bilo kiše.

“Kad se probudi (Kusturica) ujutro odmah zove telefonom i govori o tome šta možemo očekivati za 10, 15 godina. Uporan je, u nekim stvarima ne odustaje. On je moj prijatelj, politički istomišljenik, čovjek sa nesumnjivim autoritetom, koji može svima nama da pomogne”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana