Dodik: Sukob nije opcija za Republiku Srpsku

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da za Republiku Srpsku nikakav sukob nije opcija, jer je osnova političkog djelovanja isključivo Ustav.

On je istakao da Republika Srpska i njeni predstavnici djeluju u skladu sa Ustavom zemlje za koju predstavnici političkog Sarajeva kažu da je njihova.

- Ustav BiH je osnova našeg političkog djelovanja, tamo sve jasno piše, on je na snazi. U Ustavu ne piše da imaju pravo na Sud i mi se borimo protiv toga jer je očigledno da je to način na koji nam oduzimaju sve - od šuma, zemljišta, sutra voda i vjerovatno svega ostalog - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska legalno, legitimno provodi proceduru, jer nema u svijetu situacije u kojoj se napravi ugovor da jedna strana ne može da izađe iz njega, prenijela je Srna.

-Može, naravno. To nije Dejtonski sporazum, to su saglasnosti koje smo davali za vojsku i neke druge stvari na koje su stranci natjerali tadašnje predstavnike Republike Srpske da to urade i sva suština je u tome. Mi nemamo povjerenja u taj sistem. Mi samo hoćemo ono što je nama Ustav dao, ništa drugo, ne treba nam ni milimetar - pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da je "apsurdna mržnja političkih Bošnjaka prema Republici Srpskoj".

Ukazao je i na to da se lider SDA Bakir Izetbegović tek juče sjetio da on neće reći da je Republika Srpska genocidna, mada je to stalno govorio do sada, vjerovatno zato, kaže Dodik, što je bio u Banjaluci pa se plašio da ga neko ne bi sankcionisao.

Reagujući na objavu konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića koji je putem Tvitera pozivao na rat i džihad, Dodik je istakao da je riječ o ispraznoj prijetnji onih koji bi i dalje skrnavili prava Srba u BiH.

- Apsolutno ni u kakvoj opciji, što se nas tiče, toga nema. Niti imam informacije, niti je moguće da on tu nešto uradi. To je isprazno "bildanje mišića". Taj nije ni dostojan da ga komentarišemo, ali imate i takve koji rade u tom sistemu - rekao je Dodik.

-Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber“ - napisao je Atović na „Tviteru“, pa kasnije ugasio nalog.

Neka formiraju predmet

Milorad Dodik rekao je da u Sarajevu nemaju sa čim da se zabavljaju pa formiraju predmet protiv njega.
Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih isptupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima, kako se navodi, „iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH“.

-Neka formira, šta ću mu ja. Nemaju ljudi sa čim da se zabavljaju tamo u Sarajevu. Umjesto da se igraju klikera, oni se igraju budalaština, neka nastave - rekao je Dodik novinarima u Brodu.
 

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana