Dodik: Na nivou BiH nema koalicije, već sporazum o načelima djelovanja

Srna
Dodik: Na nivou BiH nema koalicije, već sporazum o načelima djelovanja

BIJELjINA- Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da na nivou BiH nema koalicije, već da postoji sporazum o načelima djelovanja, čiji je dio rješavanje brojnih problema u vezi sa realizacijom projekata.

Dodik je rekao da je danas održana prva sjednica Kolegijuma Savjeta ministara, a da će u četvrtak, 2. februara, biti održana prva sjednica Savjeta ministara, na čijem će dnevnom redu biti realizacija brojnih projekata.

-Sutra ću u Banjaluci razgovarati sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elvedinom Konakovićem i potenciraću ta pitanja, koja su bila tema naših ranijih razgovora, kada smo dogovarali kako ćemo kreirati i napraviti novi Savjet ministara. Drago mi je što smo to uspjeli realizovati brzo imajući u vidu dosadašnju praksu na nivou BiH - rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Kada je riječ o dešavanjima u “osmorci” u FBiH, Dodik je naveo da nije njihov poslanik.

-Izabran je Savjet ministara koji sada može biti smijenjen ako za to glasaju i Predstavnički dom i Dom naroda. Znamo kakva je konfiguracija u Domu naroda i ocijenićemo šta je za nas korisno -rekao je Dodik i naglasio da na dnevnom redu nije nikakva smjena.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je 25. januara imenovanja ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara pod predsjedavanjem Borjane Krišto. U sastavu Savjeta ministara su zastupljeni članovi SNSD, HDZ i stranaka “osmorke”.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović juče je izjavio da je za SDP “osmorka” sada “sedmorka”, jer Pokretu za nove generacije više nema mjesta u toj koaliciji.

Dogovor sa izraelskom firmom nije špijunska priča

Milorad Dodik izjavio je da postoji dogovor sa izraelskom kompanijom o formiranju fakulteta za školovanje kadrova za sajber stručnjake, što nije špijunska priča, nego je dobar projekat imajući u vidu da će to biti dominantno zanimanje u narednim godinama.

Dodik je naveo da taj dogovor ide u realizaciju i da je veoma dobro da Banjaluka i Republika Srpska ima fakultet za takve stručnjake.

On je rekao da ne zna da postoji ugovor sa Izraelcima o nabavci špijunske opreme, već o formiranju ovog fakulteta.

-Ne znam odakle vam to i ne znam zašto bi to bilo nepoznato. To je poznata priča i niko tu ništa nije skrivao - rekao je Dodik u Bijeljini, odgovarajući na novinarsko pitanje o navodnom ugovoru o nabavci špijunske opreme iz Izraela.

Prva sajber akademija na ovim prostorima, na kojoj će se obučavati treneri iz ove oblasti, ali i državni službenici, kao i drugi koji će biti spremni da spriječe i zaštite od sajber napada na nivou Republike Srpske, osniva se u Banjaluci.

Tim povodom su u novembru prošle godine u Banjaluci predstavnici Inovacionog centra Banjaluka, kompanije “Elta sistemi” iz Izraela i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske potpisali ugovor.

Podrška pristupu Srbije

Milorad Dodik izjavio je i da podržava pristup koji Srbija ima o Kosovu i Metohiji, pokušavajući da nađe najbolje mirovno rješenje i održi svoj teritorijalni integritet, što je logično.

-Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 je nešto što to apsolutno garantuje Srbiji, bez obzira ako to ignorišu neki Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak. To mi ne moramo ignorisati i moramo potencirati da je Savjet bezbjednosti UN putem svoje rezolucije zadržao teritorijalni integritet Srbije i mogućnost da se na Kosovu i Metohiji vrate njene izvršne funkcije. Na tome treba ostati - rekao je Dodik.

On je istakao da Srbija ne mora ništa da prihvati kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Dodik je rekao da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o Kosmetu.

-Vidjećemo koji su detalji razgovora o Kosovu i Metohiji. To je otprilike prepoznatljivo, jer ono što kod nas pokušavaju (međunarodna zajednica) da prave kao koncept jeste centralizacija BiH, a tamo žele da izdvoje Kosmet i prave neku decentralizaciju Srbij - rekao je Dodik.

Šmit je nelegalan

Razumijem interes javnosti za onim što govori Kristijan Šmit, ali on je nelegalan, lažan i nema nikakvih ingerencija, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je Šmit loš za Republiku Srpsku.

- Koliko ja vidim, on ni ne poznaje situaciju, jedino što može jeste da ode i kleveće po Republici Srpskoj u Njemačkoj i da Berlin zadrži tamo neke projekte, što i čini. Ali, vidio sam da nešto priča o Međunarodnom monetarnom fidu (MMF). BiH nema aranžman sa MMF-om - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da već postoji priča o nekoj formi proglašenja osobe koja ne treba u Srpskoj.

- Srpska bi mogla da odbije njegovo prisustvo i zabrani svim zvaničnicima u Srpskoj da sa njim komunicira - zaključio je Dodik.

Šmit je juče svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srpske naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Srpska sposobna da odbrani svaki svoj interes

Milorad Dodik izjavio je danas u Bijeljini da je Srpska stabilna, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes.

Na sastanku sa poljoprivrednicima Dodik je rekao da je osnovni problem svakog društva danas da obezbijedi dovoljno energije i hrane.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima najnižu cijenu električne energije za stanovništvo i privredu, a 34 odsto izvozi.

Što se tiče poljoprivrede, Dodik je istakao, da je agrarni budžet povećan na 180 miliona KM kako bi se sačuvala i ojačala domaća poljoprivredna proizvodnja.

Sastanku Dodika sa poljoprivrednim proizvođačima Semberije prisustvuju i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana