Dodik: Srpska posvećena miru

SRNA foto: A. Čavić
Dodik: Srpska posvećena miru

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je inicijativa o darivanju skulpture "Mir" gradu Banjaluka posvećena danu uspostavljanja mira i nove organizacije BiH, te da će biti trajno obilježje ovog grada.

Dodik je istakao da ovom skulpturom, koja je djelo akademika Milivoja Unkovića i koju su nevladina organizacija "Grad" iz Banjaluke i preduzeće "Integra inženjering" darovali za 18 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Srpska šalje poruku da je posvećena miru i da želi da provede slovo Djetona.

"Republika Srpska šalje poruku da je 18 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma važan dan u Srpskoj", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da Srpska ne želi i neće prihvatiti nikakva poniženja, nikave međunarodne reforme koje su usmjerene ka tome da umanje njenu snagu i smanje ono što je međunarodno verifikovano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Prema njegovim riječima, skulputura posvećena golubu mira biće trajni podsjetnik svim budućim generacijama da je Banjaluka grad usmjeren ka miru.

"Zato sam zahvalan Udruženju 'Grad', koje je ovu inicijativu realizovalo vlastitim potencijalima i tako obezbijedilo jedan snažni umjetnički izraz izradom ove skulpture", naglasio je predsjednik Srpske.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je ideja o miru na ovom prostoru bila poremećena za vrijeme Titove vladavine, zato što je svaki čovjek bio prislušni aparat i gdje je vrlo efikasno djelovala jedna vrsta prigušene svijesti o sebi i o svom komšiji.

On je poručio da je ovom skulputurom Banjaluka dobila veliki ukras.

Autor skulpture Milivoje Unković naveo je da svaki autor sanja da svoje skice jednog dana pretvori u nepredviđene dimenzije i da negdje uljepša grad.

On je dodao da je ova skulptura još jedan dokaz da Republika Srpska cijeni umjetnost.

"Kada je riječ o umjetnosti, mi kao narod, ma koliko skromni i malobrojni bili, bez ikakvog kompleksa možemo ići u svijet sa svojom kulturom", poručio je Unković.

Postavljanju skulpture prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, brojni umjetnici, privrednici i građani.

Skulptura "Mir" postavljena je u parku pored Poslovnog centra "Integra".

 

Kredit je potvrda da neko ima ideju

Idejni tvorac grada od kamena Emir Kusturica rekao je da kredit koji je firma "Andrićgrad", čiji je on većinski vlasnik, dobila od Investiciono-razvojne banke predstavlja potvrdu da neko ima ideju i da radi.
Komentarišući medijske napise o dobijanju kredita, Kusturica je rekao da je internet svakome dao mogućnost da kaže sve što misli, a najčešće da se izjašnjava o onome o čemu nema pojma.

"Ne mogu to da razumijem drugačije, izuzev da su društvene mreže razvile mogućnost da se svako izražava kao junaci iz čehovljevih priča po kojima je "najbolje ljeti biti u hladovini, a kada je zima kod peći"", rekao je Kusturica novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana