Dodik: Srpska je dokaz slobode i želje srpskog naroda da živi u miru

Srna
Dodik: Srpska je dokaz slobode i želje srpskog naroda da živi u miru

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da je Republika Srpska dokaz slobode i želje srpskog naroda da živi u miru i zato su stalni ataci na nju.

Dodik je, na prijemu povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, naglasio da je Srpska uspjela da očuva svoje vrijednosti, koje nastoje da uzurpiraju i otmu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"I današnji međunarodni upravnici u BiH pokušavaju da naprave samo jednu naciju. U BiH imamo Ustavni sud BiH, okupacijski sud za Srbe koji odlučuje prema svojim pravilima i pokušava Republiku Srpsku podvesti svojim pravilima prema kojima Srpske tamo nema. Zato je naša borba puna ponosa", istakao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ne želi sukob, već samo svoju ustavnu poziciju u okviru BiH.

Obraćajući se okupljenima u zgradi Skupštine grada Beograda, na svečanosti koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Dodik je zahvalio svima što su se okupili da ponovo zajedno bude obilježen Dan Republike Srpske i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske.

On je naglasio da su Srbi tada shvatili da će, ukoliko ne odbrane svoju teritoriju i ne stvore državu izgubiti svoju slobodu.

"Bio je to trenutak u kojem se nismo smjeli predati onima koji nas uporno odvode na stratišta, predati svoju sudbinu onima koji su protiv nas. To potvrđuje ovo što se dešava danas u vezi sa nastojanjima razgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je Dodik.

On je istakao da je zato Srbima u BiH važno da je Srbija jaka i zato su zagledani u nju.

"Zato ovdje dolazimo da zajedno gradimo budućnost. Zato sam zahvalan Srbiji što razumije i što hoće da nas čuje. Danas više nego ikada se moramo okupiti oko Srbije i voditi računa o našim interesima, okupiti se oko Republike Srpske i njenog rukovodstva, oko naših prava koja su stečena", napomenuo je Dodik.

On je naglasio da su Srbi jedini narod na Balkanu koji ima potencijal za jaku državu.

"Mi ćemo to i postići. Ovo je vijek naše integracije u svakom smislu. Neka žive Republika Srpska, Srbija i srpski narod gdje god se nalazio", poručio je Dodik.

Ovo je šesti prijem koji u Beogradu priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i 28 godina od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Prijemu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije, predsjednik Sklupštine Srbije Maja Gojković, predsjednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministri vlada Srpske i Srbije.

Svečanom prijemu u Skupštini grada Beograda prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulture, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Srpske i veliki broj zvanica.

Prisutni su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, energetike i rudarstva Petar Đokić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, kao i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana