Dodik: Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine

Srna
Foto: Tviter

BRATUNAC - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine.

"Vlada Republike Srpske je u kontinuitetu pomagala Srebrenici i ona je jedan od najvećih donatora ovdje", rekao je Dodik novinarima u Bratuncu.

On je naveo da su u Srebrenici privukli nekoliko važnih privrednih subjekata, riješili značajne komunalne probleme.

"Gotovo da Srebrenica danas nema neke vidljiv i važan komunalni problem, nastavićemo da i dalje radimo", rekao Dodik.

Dodik je takođe naveo  da je Srpska snažna, s jakim institucionalnim karakterom, te da je pozicionirana na pravi način u BiH - u Predsjedništvu, Savjetu ministara, Parlamentarnoj skupštini a pogotovo u Domu naroda.

"Četiri delegata, od pet iz Republike Srpske, su iz SNSD-a i sigurna su garancija da se ništa od onoga što se namjerava loše napraviti Republici Srpskoj neće sprovesti", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je naveo da Republika Srpska ima Skupštinu, predsjednika i Vladu koji djeluju isključivo na odbrani izgradnje i njenog jačanja.

Komentarišući zahtjev takozvanog Instituta za istraživanje genocida Kanada Kristijanu Šmitu da spriječi dodjelu mandata Miloradu Kojiću u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je rekao da je narod odlučio ko će biti predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i da to ne može niko spriječiti.

Dodik je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekao da ovo nije prvi put da muslimani koriste takozvane institute iz inostranstva koji nemaju moć, ali stvaraju privid da se iz inostranstva postavljaju ultimatumi.

"Bilo je takvih incijativa i ranije. Postojao je i muslimanski institut iz Ljubljane da bi se imao oreol i namjestilo da nešto dolazi iz inostranstva, a njihove stavove su iznosili muslimani koji su govorili protiv Srba", naveo je Dodik i istakao da je, uz uvažavanje javnosti, postalo glupost da se komentarišu ovakve inicijative koje imaju uspjeha onoliko koliko se priča o njima.

Dodik je podsjetio i na njihov narativ u proteklom periodu, kada su željeli da srpski narod prikažu u negativnom svjetlu.

On je rekao da niko nije imao iluzija da će biti drugačije s dolaskom nove garniture na vlast u BiH, ali da im je data šansa, iako se sprovodi ista priča kao i ranije.

"Isto je. Samo daj što više na teret Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je i na djelovanje poslanika u Bundestagu (Adisa Ahmetovića) koji je, naveo je Dodik, zloupotrijebio funkciju i njemački parlament da bi nametao svoje muslimanske stavove.

"Naravno da će on loše govoriti o nama. Da li neko očekuje da govori dobro? Onda je neko naivan ko očekuje drugačije", istakao je Dodik i naglasio da postoje i Srbi na visokim funkcijama, ali da ne djeluju na takav način.

Milorad Kojić, koji obavlja dužnost direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na poziciji poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zamijeniće Zorana Tegeltiju, koji je preuzeo funkciju ministra finansija i terzora u Savjetu ministara. Kojić je na proteklim izborima osvojio 26.481 glasova u izbornoj jedinici jedan.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana