Dodik: Srbi u BiH pokazali kako se upravlja, u Federaciji haos

G.S.
Foto: twitter

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da su Srbi u Republici Srpskoj, koje neki ovih dana nazivaju lošim narodom, pokazali da znaju upravljati državom dok, sa druge strane, čak i mnogi stranci govore da u Federaciji BiH vlada opšti haos.

“U Federaciji nema ni vlade, ni predsjednika nakon izbora. Jedino što djeluje, čime se organizovano upravlja jeste Republika Srpska”, rekao je Dodik novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a povodom aktuelne političke situacije u BiH, odluke CIK-a BiH o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, kao i negativnih političkih izjava o srpskom narodu i Srpskoj.

On je dodao da na tom planu određeni mediji u BiH pokušavaju održati narativ da je Srpska nesređena, iako su u njoj izraženi pluralizam, demokratija i pravo mišljenja.

“Nikom ništa ne fali”, rekao je Dodik.

On je istakao da i dalje ima stav da međunarodna zajednica treba da ode iz BiH kada je riječ o operativnom upravljanju.

“Priče iz Sarajeva da će biti belaja ako oni odu nisu tačne. Ja smatram da belaja neće biti i ne mislim da je moguć bilo kakav sukob ili rat. Ne pozivam na to, moja politika su mir, stabilnost mogući dogovor”, zaključio je Dodik.

Imenovanja članova CIK-a imaju političku dimenziju

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da njegova nedavna izjava o članu Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vanji Bjelica Prutina nije bila šovinistička, već da je htio da objasni političku dimenziju kada je riječ o imenovanju članova te komisije i drugih tijela na nivou BiH.
On je u vezi s tim upitao koja su to četiri glasa koja ima SDA u CIK-u.

“Znamo za dva, a koja su četiri od ukupno sedam? Dakle, oni mogu donositi odluke kako hoće i ostalo su glasovi srpskih kadrova odavde”, rekao je Dodik novinarima Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On kaže da bi mogao dugo pričati o ljudima i podobnim Srbima koji su pažljivo i politički imenovani u CIK, kao i o nekim sudijama koje se na pozicije imenuju jer su iz mješovitih brakova.

“I onda se dođe u situaciju da presuđuju blage kazne Bošnjacima, dok se Srbi osuđuju na drastično veće kazne zatvora. Ko je sudio Naseru Oriću? To provjerite” rekao je Dodik i dodao da cijelo Sarajevo priča da je je Branko Perić namješten kao sudija da oslobodi Osmana Mehmedagića Osmicu bilo kakve odgovornosti.

Dodik: Nećemo prihvatiti uvođenje jedinstvenog broja 112

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u Dejtonskom sporazumu i Ustavu rečeno da ono što nije izričito dato u nadležnost BiH pripada entitetima, te da Srpska neće prihvatiti inicijativu dijela bošnjačkih političara za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112.
Dodik je rekao da je to novi pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na BiH.

“Dakle, nećemo se toga odreći i uvođenje jedinstvenog broja se neće desiti. To je naš broj, ima da bude naš i biće”, rekao je u Banjaluci Dodik, koji je lider SNSD-a.

On je konstatovao da Srpska ne vjeruje u BiH, a pogotovo poslije izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je Srbe nazvao lošim narodom.

“Ne vjerujemo u zajedništvo i mogućnost da BiH opstane. Dakle, ne želimo ništa da damo u nadležnost BiH i to je naš legitiman stav. Nemamo povjerenja u suživot sa onima koji govore kao Bakir Izetbegović. Ja nikada nisam rekao da je neki narod loš. Mnogo puta sam govorio da su Bošnjaci dobar narod i da imam brojne prijatelje Bošnjake koji, nažalost, imaju neugodnosti zbog harange iz Sarajeva prema Srpskoj”, rekao je Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije pri Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je nedavno da srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, jer je to pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na BiH.

Komentarišući ovu inicijativu jednog broja bošnjačkih političara koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Majkićeva je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je pitanje zaštite i spasavanja u nadležnosti entiteta.  

 

Dodik: Nastavićemo da vodimo politiku koju su građani potvrdili na izborima

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na posljednjim lokalnim izborima Republika Srpska i građani potvrdili politiku koju je ta stranka vodila u prošlosti i na samim izborima i da će nastaviti da sprovodi tu politiku.

Dodik je poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci rekao novinarima da je SNSD ubjedljivo pobijedio na lokalnim izborima sa rekordnim brojem osvojenih načelničkih i odborničkih pozicija.

On je naveo da su u SNSD-i zahvalni građanima što su prepoznali borbu te stranke za razvoj i opstanak Republike Srpske koji bi mnogi da dovedu u pitanje.

“Povjerenje koje smo dobili od građana širom Republike Srpske kroz 43 izabrana načelnika i ogroman povećani broj odbornika, kroz činjenicu da je broj ljudi koji su glasali za SNSD povećan za 12 000 u odnosu na opšte izbore od samo prije dvije godine i činjenicu da to znači povećanje od oko šest odsto broja koji glasa za SNSD, govori o tome da građani imaju povjerenje u politiku koju vodimo”, rekao je Dodik.

Dodik: Izetbegović napustio teren političke borbe i upustio se u borbu protiv Srba

Neprocesuiranje napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici u vezi je sa razočaravajućom izjavom Bakira Izetbegovića - rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke u Banjaluci.

- Moj zadatak je štitim interese srpskog naroda i neću odustati od borbe za prava Srba - poručio je Dodik.

Istakao je da ostavlja mogućnost Izetbegoviću da se izvini srpskom narodu, jer kako kaže Srbi su dobar narod.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su “Srbi loš narod”. Nedavno je i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uporedila srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima.

Dodik: Preduzimamo sve da obezbijedimo vakcine protiv virusa korona

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska preduzima sve mjere kako bi u kontaktima sa proizvođačima obezbijedila da ima dodatni broj vakcina protiv virusa korona.
“Mi smo uvjereni da ćemo veoma brzo riješiti pitanje kvalitetne nabavke vakcina putem naših dokazanih prijatelja i obezbijediti da građani Republike Srpske budu uključeni u proces opšte vakcinacije. Vakcinacija će biti stvar onih koji to žele, a naša je obaveza da obezbijedimo vakcine”, rekao je Dodik poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

On je naveo da Republika Srpska, sve njene institucije, predstavnici na svim nivoim vlasti u ovom trenutku rade na odgovornom izvršavanju zadataka vezano za sanaciju pandemije virusa korona i njenih posljedica.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se pokazala kao sposobna da odgovori na izazove pandemije i danas putem raznih mehanizama pokušava da obezbijedi neophodne vakcine za sve građane u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da je Republika Srpska platila 400.000 vakcina putem programa “Kovaks” više od šest miliona maraka, a tih vakcina nema.

“Preduzimamo sve mjere kako bismo u saradnji sa proizvođačima obezbijedili
da Republika Srpska ima dodatni broj vakcina”, naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana