Dodik: Putin potvrdio da neće biti saglasnosti za Šmita u Savjetu bezbjednosti

Srna
Dodik: Putin potvrdio da neće biti saglasnosti za Šmita u Savjetu bezbjednosti

BANjALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da mu je Vladimir Putin potvrdio da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

- Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko - ruskog hrama u Banjaluci, cijeni nafte - rekao je Dodik.

- Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Šmita u Savjetu bezbjednosti UN. Rusija nema namjeru da se mješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika - poručio je Dodik.

On je izjavio da Republika Srpska neće odustati od najave da tuži Kristijana Šmita u NJemačkoj, njegovoj zemlji, što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

“To neće prestati dok ne nađemo tu mogućnost”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Šmit lažnim predstavljanjem, koje je krivično djelo svugdje, opterećuje cijeli politički sistem u BiH i počinio je niz drugih krivičnih djela.

Odgovarajući na pitanje o Šmitovoj izjavi da međunarodna zajednica treba da spriječi dodatno komplikovanje situacije u BiH, Dodik je ponovio da je za Republiku Srpsku Šmit obični građanin Njemačke i da nema nikakve političke uloge u BiH.

“Mislim da je situacija u BiH dovedena do apsurda za koji ne znam da može biti veći – imamo čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom iako ga nije imenovao Savjet bezbjednosti, i nastavlja da glumi visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da se nijedan visoki predstavnik, kakav god bio, nije petljao u domen vojske ili komentarisanjem Ustava, a da je Šmit sebi dao za pravo da se bavi tim pitanjima.

“Impozantno je kako neki pokušavaju da stalno održe priču o visokom predstavniku, a sami znaju da on nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti. I kada to kažemo Amerikancima, našim prijateljima, i Evropljanima, oni pređu preko toga”, rekao je Dodik.

On je naveo da mu je jedan sagovornik iz međunarodne zajednice rekao da to nije pitanje prava nego pitanje politike.

„To znači ako mi utvrdimo politiku negdje tamo, to mora da se poštuje kao pravo. E to mi ne možemo i nećemo da poštujemo, za nas Šmit nije visoki predstavnik i neće to biti”, rekao je Dodik i konstatovao da je visoki predstavnik samo onaj kojeg potvrdi Savjet bezbjednosti UN.

Osvrćući se na špekulacije za pratnju koju je Šmit dobio boraveći u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da to nije trebalo, ali da će se ispitati ko je pogriješio.

“Šmit nema status visokog predstavnika i nema mjere zaštite kakve je ranije ovdje imao visoki predstavnik”, naveo je Dodik i istakao da nikome u Srpskoj ne prijeti nikakva opasnost, posebno Šmitu.

Konstatujući da u proceduralnom smislu policija Republika Srpska nema obavezu da štiti lica koja se lažno predstavljaju, Dodik je najavio da će se potruditi da zbog toga neko snosi odgovornost.

Srpska ostaje posvećena slovu ustava BiH

Dodik je rekao danas da Republika Srpska ostaje u potpunosti posvećena sprovođenju slova Ustava BiH i da će sve njene akcije ići u smjeru da se poštuje taj pravni akt onako kako je napisan.

“Nastavićemo sa našim aktivnostima u smislu otkazivanja nametnutih rješenja i kreiraćemo naša u skladu sa ustavom”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da i diplomatske akcije Srpske pokazuju da sve više stranih faktora shvata poziciju Srpske, te u tom smislu postoji sve veći stepen razumijevanja za Republiku nego ranije.

On je rekao da time padaju nedavne optužbe na račun Srpske da je ona za neku ratnu opciju, dodajući da je Srpska za demokratski proces u kome ima pravo da kreira procese i brani svoje nadležnosti.

Dodik je na energetskom planu ocijenio pozitivnim dogovore sa ruskom firmom “Gasprom” u smislu isporuke gasa.

On je ukazao i na značaj sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

Kolegijum Narodne skupštine naredne sedmice o sjednici o vraćanju nadležnosti

Srpski član Predsjedništva BiH očekuje da će Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske naredne sedmice odlučiti kada će biti održana posebna sjednica Skupštine o vraćanju nadležnosti Srpske.

Dodik je rekao da će to zasjedanje pokazati da su vlasti Srpske i ranije bile jasno opredijeljene da se to učini u skladu sa Ustavom BiH.

“I da ništa ne činimo što nije u skladu sa tim pravnim aktom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da se mimo predstavnika Srpske vode razgovori na nivou FBiH o izbornoj reformi.

“Srpska je na tom planu spremna da se u skladu sa ranijim konsenzusom riješe određena pitanja u vezi sa izbornom reformom kada je riječ o članu Predsjedništva. Mislim da ćemo podržati da se bira Srbin i drugi iz Srpske, odnosno da je to odrednica koja bi mogla da riješi tamošnju izbornu zavrzlamu”, istakao je Dodik.

On je rekao da je svjedočio da su razgovori Bošnjaka i Hrvata o tome uz posredovanje međunarodne zajednice puni neiskrenog odnosa, lažnog predstavljanja, kukumavčenja, a sve bez želje da dođe do realnog sagledavanja situacije.

“Muslimani žele da zadrže sadašnji sistem, da se bira onaj koga oni hoće kao što je Željko Komšić. A Hrvati su odlučni da ne pristanu da budu preglasani i da im se na isti način ukrade još nekoliko mandata”, rekao je Dodik.

On je ponovio da će srpska strana u BiH glasati onda kada se u vezi s izborom člana Predsjedništva u FBiH dogovore Bošnjaci i Hrvati.

“Što se tiče domova naroda u FBiH i BiH, to je dejtonska kategorija. Dakle, podržaćemo samo ono rješenje koje kaže da konstitutivni narodi legitimno mogu izabrati svoje predstavnike. Tamo gdje su locirani Srbi, oni će birati najveći broj svojih predstavnika, a ne da imamo ovu kamuflažu i podvalu pa da se ljudi sa imenima muslimana predstavljaju kao pripadnici drugih naroda. To ne pomaže nikome”, rekao je Dodik.

On je istakao da mandati trebaju pripadati strankama, te da treba eliminisati glasanje u odsustvu, putem tzv. vreća, jer je to najveći element političke korupcije u čemu se gubi smisao izbornog procesa.

Dodik je istakao da mu na tom planu i sada dolaze nepristojne i nekorektne ponude da se plati i nekoliko hiljada glasova obezbijeđenih u inostranstvu putem raznih špekulanata.

“To je javna tajna i takvu praksu i podvalu treba eliminisati, te obezbijediti transparentnost izbornog procesa. Naša saglasnost za bilo kakvu izbornu reformu biće vezana za to isključivo. Dakle, ko god recimo iz SAD želi doći da glasa neka dođe ovdje i neka mu država plati put čime će se eliminisati podvale”, rekao je Dodik.

Srpska je u pravu kada traži da se redefiniše priča o oružanim snagama

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da nije dobra odluka Ustavnog suda BiH kojom se pripadnicima Oružanih snaga BiH dozvoljava nošenje brade, ističući da to pokazuje da je Republika Srpska potpuno u pravu kada traži da se redefiniše priča o oružanim snagama.

Dodik je rekao da bi mogao da razumije da se nosi brada u skladu sa ličnim, a ne sa vjerskim opredjeljenjem.

“Ako je to sa vjerskim opredjeljenjem, to znači da se nosi brada u skladu sa vehabijskim standardima”, istakao je Dodik.

On smatra da će ovakav pristup izazvati još više netolerancije u Oružanim snagama i da će trebati to sve izbjeći, dodajući da mu se sve više sviđa raniji prijedlog iz Republike Srpske o demilitarizaciji u BiH.

“Koliko sam razumio, tamo postoji zahtjev da žene vojnici mogu da pokrivaju lice u skladu sa vjerskim opredjeljenjem. Ja to nisam vidio ni kod jedne vojske, možda negdje u nekom drugom dijelu svijeta. Vidio sam to kod nekih paravojnih formacija”, naveo je Dodik.

On je ocijenio da takva odluka Ustavnog suda BiH nije dobra, jer je ta institucija odavno izgubila pravo da presuđuje i da donosi bilo kakve norme, ističući da je Ustavni sud BiH odavno u funkciji favorizovanja muslimana u BiH.

“S jedne strane ovamo se dozvoljava nošenje brade u skladu sa vjerskim opredjeljenjima, a s druge strane se traži da se ukine konstitutivnost naroda u pogledu političkog glasanja”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da se Ustavnom sudu BiH ne može vjerovati i da će Republika Srpska brzo odbaciti bilo kakvo izvršavanje njegovih odluka, pogotovo odluke o poljoprivrednom zemljištu, šumama i vodama.

“Pokušavaju da nas sprečavaju u izgradnji Hidroelektrane žBuk Bijelaž samo zato što je to njihov hir. To odgađanje govori da nemaju pravni osnov da se bave tim pitanjem i da pokušavaju da izspekulišu neki pravni osnov u narednih nekoliko mjeseci”, napomenuo je Dodik.

On je rekao da su umjesto toga trebali dozvoliti da se radi ovdje i da svi oni koji mogu da privuku investicije.

“Muslimani su se opredijelili da putem Ustavnog suda BiH izdominiraju u BiH, ali to se neće desiti. Žao mi je što u Republici Srpskoj postoje oni koji ne razumiju trenutak i koji misle da je ovo neka politika hira ili politika koja ide samo za tim da afirmiše samo jednu politiku ili jednu ličnost, i to nije tačno”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da će za rješavanja krize u BiH biti važno narednih nekoliko sedmica i mjeseci.

“Spreman sam na dijalog o ovim pitanjima i sa opozicijom u Republici Srpskoj”, istakao je Dodik.

On je rekao da građani Republike Srpske treba da znaju da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo do toga da Srbima oduzimaju pravo na egzistenciju i na postojanje Republike Srpske.

“Ovo je jedan u nizu koraka kojim su nas doveli do zida oduzimajući nam imovinu, prava, Dan Republike i mnogo toga drugog. Akumulacija takvih zabrana i oduzimanja dovela nas je u situaciju da kažemo da tako više nećemo i držaćemo se Ustava”, poručio je Dodik.

On je rekao da za ustavno ponašanje sve više ima podrške kod ljudi u Republici Srpskoj, ističući da Srpska ništa ne radi mimo Ustava BiH.

O Putinovom dolasku nakon završetka srpsko-ruskog hrama u Banjaluci

Dodik rekao je danas da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi razgovarao o izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, a da će o posjeti ruskog predsjednika biti razgovarano kada hram bude završen.

“On je izrazio volju da dođe ukoliko mu obaveze dozvole, imamo okvirni dogovor u tom pogledu”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Putin se ovaj put, kao i prilikom njihovog prethodnog razgovora, interesovao za izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci u smislu pomoći da se završi.

Navodeći da bi do kraja godine trebalo da budu završeni građevinski radovi, Dodik je najavio dolazak tima iz Rusije koji će pomoći iznalaženju rješenja za unutrašnje uređenje Hrama - oslikavanje i sve ostalo.

On je rekao da je sastanak sa Putinom, za kojeg je istakao da je veoma dobro informisan o statusu i ustavnom položaru Republike Srpske, bio veoma značajan da bi komentarisao “male pakosti i velike mržnje iz opozicije, jer to pripada malim ljudima”.

“Ako neko ima potrebu da se informiše o tome šta je bilo na sastanku, onda neka se informiše u pres službi predsjednika Ruske Federacije, ako nije dovoljno što ja kažem. Mislim da bi malo zdravorazumskih ljudi došlo u poziciju da govori o sastanku koji se nije desio, a ja za sebe smatram da sam razuman”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva ocijenio je da je sastanak sa Putinom bio u vrhu svih mogućih odnosa između dvojice državnika.

Podsjećajući da je sastanak održan u otežanim epidemiološkim uslovima, Dodik je naveo da je u dva dana šest puta testiran na virus korona.

“Sa predsjednikom sam se rukovao, pozdravio, sjedio veoma blizu, pričali smo skoro sat vremena”, opisao je Dodik i dodao da su daleko više razgovarali o stvarima koje nisu za javnost nego što je rekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana